National Book Award: életműdíjat kap Don DeLillo

.konyvesblog. | 2015. szeptember 03. |

(Kép forrása)

Életművéért, azaz a hivatalos megfogalmazás szerint az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásáért, idén Don DeLillo kapja az Egyesült Államok egyik legismertebb irodalmi díját, a National Book Awardot.

Az elismerést minden évben négy kategóriában ítélik oda, ezek: szépirodalom, tényirodalom, költészet, ifjúsági irodalom - a hosszú listát várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra. Évente két életműdíjat is kiosztanak, az egyiket az amerikai irodalmi közösség érdekében kifejtett kiemelkedő szolgálatokért adják, a másikat pedig azok a szerzők kapják, akik életművükkel az amerikai irodalmi örökséget gazdagították, utóbbit kapja most Don DeLillo is.

A díjat odaítélő alapítvány vezetője, Harold Augenbraum úgy vélte: Don DeLillo vitán felül nemzedéke egyik legnagyszerűbb írója, aki nagyban befolyásolta az utána jövő két írógenerációt, és munkássága hatni fog az utána jövő nemzedékekre is.

A díjátadó november 18-án lesz New Yorkban, az elismerést Jennifer Egan író adja át (tőle magyarul Az elszúrt idő nyomában olvasható). Don DeLillo nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, és bár arról egyelőre nincs hír, hogy vajon személyesen is megjelenik-e az átadón, az AP hírügynökséghez eljuttatott faxüzenetében örömét fejezte ki, igaz, hozzátette azt is, hogy kicsit meg is rémítette az elismerés.

Don DeLillo szépirodalom kategóriában egyszer már megkapta a National Book Awardot, 1985-ben a Fehér zaj című könyvét ismerték el vele.

Az életműdíjat eddig olyan szerzők kapták meg, mint John Updike, Ray Bradbury vagy Philip Roth, a tavalyi díjazott Ursula Le Guin volt.

Forrás: GalleyCat, Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!