National Book Award: életműdíjat kap Don DeLillo

.konyvesblog. | 2015. szeptember 03. |

(Kép forrása)

Életművéért, azaz a hivatalos megfogalmazás szerint az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásáért, idén Don DeLillo kapja az Egyesült Államok egyik legismertebb irodalmi díját, a National Book Awardot.

Az elismerést minden évben négy kategóriában ítélik oda, ezek: szépirodalom, tényirodalom, költészet, ifjúsági irodalom - a hosszú listát várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra. Évente két életműdíjat is kiosztanak, az egyiket az amerikai irodalmi közösség érdekében kifejtett kiemelkedő szolgálatokért adják, a másikat pedig azok a szerzők kapják, akik életművükkel az amerikai irodalmi örökséget gazdagították, utóbbit kapja most Don DeLillo is.

A díjat odaítélő alapítvány vezetője, Harold Augenbraum úgy vélte: Don DeLillo vitán felül nemzedéke egyik legnagyszerűbb írója, aki nagyban befolyásolta az utána jövő két írógenerációt, és munkássága hatni fog az utána jövő nemzedékekre is.

A díjátadó november 18-án lesz New Yorkban, az elismerést Jennifer Egan író adja át (tőle magyarul Az elszúrt idő nyomában olvasható). Don DeLillo nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, és bár arról egyelőre nincs hír, hogy vajon személyesen is megjelenik-e az átadón, az AP hírügynökséghez eljuttatott faxüzenetében örömét fejezte ki, igaz, hozzátette azt is, hogy kicsit meg is rémítette az elismerés.

Don DeLillo szépirodalom kategóriában egyszer már megkapta a National Book Awardot, 1985-ben a Fehér zaj című könyvét ismerték el vele.

Az életműdíjat eddig olyan szerzők kapták meg, mint John Updike, Ray Bradbury vagy Philip Roth, a tavalyi díjazott Ursula Le Guin volt.

Forrás: GalleyCat, Guardian