Az író jutalma nem a profit, hanem a szabadság

.konyvesblog. | 2014. november 21. |

Screen-Shot-2014-11-19-at-8.39.31-PM.png

Az irodalom eltárgyiasítására hívta fel a figyelmet a National Book Awards díjátadóján tartott beszédében Ursula K. Le Guin, a legendás sci-fi és fantasyszerzőt, akit az esten az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért díjaztak. Ezek voltak a beszéd legtanulságosabb gondolatai. (A díj fikció kategóriáját egyébként idén egy volt tengerészgyalogos, az elsőkötetes Phil Klay nyerte.)

  • Nehéz idők jönnek, ha azon írók hangját akarjuk majd, akik látnak alternatívákat arra, ahogyan most élünk, átlátnak a félelem sújtotta társadalmon, és megszállott technológiáinOlyan írókra van szükségünk, akik emlékeznek a szabadságra.
  • Olyan írók kellenek, akik tudják, mi a különbség egy piaci áru előállítása és a művészet gyakorlása között.
  • Létrehozni valamilyen írásos anyagot, hogy megfeleljen az értékesítési stratégiáknak és maximalizálja a profitot meg a reklámbevételeket, még nem jelent könyvkiadást vagy szerzőséget.
  • A sales még a szerkesztői feladatokat is kontrollálja.
  • Le Guin még a saját kiadóit is kapzsinak látja, akik sokszor hatszor-hétszer többet kérnek egy ekönyvért egy közkönyvtártól, mint egy vásárlótól. Látott vállalati fatvával megfenyegetett szerzőket, nyerészkedőket, akik a kiadót büntették, és látott írókat, akik mindezek ellenére tovább írták a könyveiket.
  • A könyvek nemcsak áruk, a profit pedig gyakran a művészet céljaival ütközik.
  • Az emberek minden emberi erőnek ellent tudnak állni, és meg is tudják változtatni őket.
  • A jutalmat, amit egy író a könyveiért kap, nem profitnak hívják, hanem szabadságnak. 

Forrás: ParkerHiggins

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.