Nagy László fordítása nem passzolt Christopher Nolan sci-fijébe

Valuska László | 2014. november 17. |

A Csillagok között című sci-fihez nem passzolt "értelmileg" Nagy László Dylan Thomas-fordítása, ezért újrafordították. Múlt héten megírtuk, hogy Christopher Nolan filmjében négyszer hangzik el Dylan Thomas verse, a Do not go gentle into that good night. Az Intercomnak elküldtük kérdéseinket, ők válaszoltak.

Sokan Nagy László fordításában már ismerhetik a verset ezzel a címmel: Csöndben ne lépj az éjszakába át. Az előzetesben és a filmben is a jól ismerttől eltérő fordításban hangzik el a vers:

Ne szelíden támadd a közelgő éjt
Nap végén haraggal tombol vénséged
Izzó dühvel űzd el a haldokló fényt

"Ez egy Dylan Thomas vers (ahogy azt te is tudod), és híres fordítása is van, a Nagy Lászlóé, csak az nem passzolt értelmileg a filmhez, ezért kellett újrafordítani (Tóth Tamásnak)."

"Ahol lehet, természetesen igyekszünk az eredeti fordításokat használni, megőrizni kulturális kincseinket, de van, hogy a film hangulata (vagy a szinkronfordítás – szájra kell igazítani a szöveget) megkívánja, hogy kicsit változtassunk a szövegen. A legjobb hazai fordítókkal dolgozunk, akik már többször bizonyították, hogy mennyire remekül át tudják ültetni az angol szövegeket, poénokat magyarra (erre a legjobb példák a sokszor emlegetett vígjátékok is)." 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.