Mucha Dorkának elege lett az irodalmi zaklatókból

Egy irodalmi táborban történt zaklatást elevenített fel Mucha Dorka az Instagramján. Nem akar tetemre hívni, de fontosnak tartotta felszólalni, mert szerinte sok nőt taposnak taposnak el a szakmában.

.konyves. | 2020. április 08. |

Egy régebbi képet posztolt az Instagramjára a tavaly Margó-díjra is jelölt Mucha Dorka (ITT interjúztunk vele, ITT pedig első könyvéről, a Puncsról írtunk), amely az egyik FISZ-táborban készült. (A dolog előzménye, hogy valaki a fent látható fotót posztolta róla, "borzalmas 'író', de szexi" megjegyzéssel.) Mucha a saját képéről azt írta, hogy a tábor tetőtéri szobájában készítette magáról, oda menekült, hogy kisírhassa magát:

"Addigra, ha nem is napi szintűvé, de hetivé biztosan vált az, hogy idősebb írók, szerkesztők mellém ültek, felajánlották, hogy segítenek, mert hát tehetséges vagyok, de előttem mennyien állnak már sorba (what, milyen sor?!), “megmentorálnának”, nekem “csak hagynom kellene”, hogy segítsenek. Utána még egy évig bírtam: szerintem az akkoriban megismert kb. 100-120 kezdő íróból öt maradt egyébként - ez a közeg nem igazán fogad be, maximum elfogadod, megtanulod felismerni, hogy mikor ki mire és hogyan akar felhasználni."

Azt írja, két évébe telt kiheverni "ezeket a seggfejeket, aztán valahogy visszailleszkedni megint", amit leginkább úgy tudott teljesíteni, hogy távol maradt az ilyen eseményektől.

Azt mondja, már nem viseli meg a beszólogatás vagy a lesajnálás:

"A könyvem olyan, amilyennek én akartam és pont erről szól, elhiszem, hogy fáj. Nem akarok comingoutolni, nem akarok tetemre hívni (...), hanem azért írtam ezt le, mert évente több lányt, nőt taposnak el ebben a szakmában, mert a mindennapi basztatással és beszólogatással nehéz együtt élni. Innen üzenném, hogy nem csak szexi vagyok, de öreg is ehhez, tessék rendesen használni a testápolót és csöndben maradni!"

A teljes bejegyzésért itt tudjátok elolvasni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mucha Dorka: Csak le kell ülni és meg kell csinálni

...
Kritika

Aki a szerelemben hazudik, azé a hatalom

...
Nagy

Ez a tíz könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]