Az új kata-törvény visszavonását kéri a MKKE

ro | 2022. július 13. |

A könyvkiadás a kreatív ipar zászlóshajója, munkavállalói jelentős része – a többi kulturális ágazathoz hasonlóan – szabad szellemi foglalkozású KATA-s vállalkozó, akinek élete 24 óra alatt egzisztenciális és gazdasági értelemben ellehetetlenült – emlékeztet közleményében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Utóbbi kiemeli egyúttal, hogy az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, és csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs.

Szellemi szabadfoglalkozást űznek.

A MKKE felidézi, hogy a könyvszakmára az elmúlt 2-3 évben nehéz idők jártak, Covid boltzár, elmaradt könyvvásárok, papírhiány és durva papírárak, infláció, költségek növekedése, ami főleg a kis- és mikrovállalkozásokat, műhelyeket tépázta, ritkította. De fenyegető a könyvvásárló értelmiségi és középosztály anyagi helyzetének romlása is – akik kulturális célú büdzséjének növekedésére mostanában nem számíthatunk.

„Csatlakozva és összefogva a magyar kultúra alkotó vállalkozásaival kérjük, hogy a törvényhozók vonják vissza az átgondolatlan, társadalmi vitát és érdemi előkészítést nélkülöző törvényt. Ne tegyék tönkre igazságtalanul alkotó emberek és családok életét a könyvkultúra brutális rombolásával. A közjót szolgáló emberek érdemtelen áldozatai az értelmetlen, cinikus és eredményét tekintve kétséges döntésnek” – zárul az egyesülés közleménye.

A parlament tegnap fogadta el a villámgyorsan beterjesztett törvényt, amely szerint a katásoknak ezentúl csak magánszemélyektől származhatna bevétele. A szeptember 1-től életbe lépő jogszabály rengeteg szellemi szabadfoglalkozásút hoz nehéz helyzetbe. Az írók reakcióiról itt írtunk tegnap:

Az új kata törvény az irodalmi szakmát is kivérezteti

Tegnap terjesztette be a kormány a kata-törvény módosító javaslatát, amely szerint a katásoknak ezentúl csak magánszemélyektől származhatna bevétele. A módosítást akár már ma el is fogadhatják és szeptember 1-ével már életbe is léphet. Az új szabályok rengeteg szellemi szabadfoglalkozásút érinthetnek, többek közt írókat, fordítókat, kritikusokat és illusztrátorokat is. Miközben ma délelőtt 10 órakor tüntetés kezdődött, írók és írószervezetek az online térben tiltakoztak a kata beszántása ellen. 

Tovább olvasok