Meghalt Rajk László építész

Meghalt Rajk László építész

.konyvesblog. | 2019. szeptember 12. |

rajk1.jpg

Fotó: Szilágyi Lenke

Hetvenéves korában meghalt Rajk László építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék tagja. Gazdag életpályájáról az idén ősszel jelenik meg könyv a Magvető Kiadó gondozásában, A tér tágassága címmel. Mink András 2009-ben készített életinterjújának bővített, szerkesztett változatát adják közre a Tények és Tanúk sorozat új kötetében.

Rajk László életének történetében ott van a második világháború utáni magyar történelem lenyomata. Édesapja az a Rajk László belügyminiszter volt, akit a Rákosi-korszak alatt koncepciós perbe fogtak, majd kivégeztek. Ő akkor még csak egyéves volt, a nevét megváltoztatták, majd árvaházba került, mivel édesanyját is börtönbe zárták.

Az 56-os forradalom, majd a romániai száműzetés időszaka után fiatalon a rendszerkritikus művészeti formák iránt érdeklődő építész lett. A 70-es években csatlakozott a formálódó demokratikus ellenzékhez; a hazai szamizdat egyik megteremtője, az SZDSZ politikusa, majd parlamenti képviselője lett. Mindeközben építészként és látványtervezőként is dolgozott, többek közt olyan munkák kötődnek a nevéhez, mint a budapesti Lehel Csarnok épülete, vagy a Megáll az idő, A londoni férfi és az Oscar-díjas Saul fia filmek látványtervei. 

A Magvető oldalán Dávid Anna, a kiadó igazgatója emlékezett meg róla:

„Nyár közepe óta éreztük mindannyian a szerkesztőségben, hogy az egyik legfontosabb könyvünk készül. Hogy igen, megvan, sikerült. Hogy valójában ezért indítottuk újra a Tények és Tanúk sorozatot: szeretnénk megtudni azoktól, akik még velünk vannak, hogy mi történt a 60-as, 70-es, 80-as években, és hogyan érkezett el 1989. Rajk László és Mink András könyve pedig ezt ígérte. Hol naponta, hol hetente kaptuk és olvastuk az elkészült fejezeteket, és minden alkalommal túl hamar értünk a végére, épp csak az nem szerepelt az utolsó mondatok után: Folytatása következik.
Néhány hete viszont minden megváltozott. Azóta az volt a cél, hogy sikerüljön befejezni, sikerüljön kinyomtatni, hogy Rajk László még a kezébe foghassa a kész kötetet. És persze ettől megváltozott bennünk a szöveg is.”

A kiadó a könyv egy rövid részletével búcsúzott tőle, ezt itt lehet elolvasni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.