Meghalt Lidia Ostałowska

Meghalt Lidia Ostałowska

.konyvesblog. | 2018. január 21. |

lengyel-3_1.jpgFotó: Valuska Gábor

64 éves korában elhunyt a lengyel író, riporter, Lidia Ostałowska, olvastuk a Szláv Textus Facebook-oldalán. Ostałowska a Gazeta Wyborcza munkatársa volt, több riportkötetet jegyez, Akvarellek című könyve 2015-ben jelent meg a L'Harmattannál. Az író abban az évben a Margón mutatta be a könyvet, a bemutató előtt interjúztunk vele. A beszélgetést azzal zárta, hogy 

Nálunk is megvannak azok az emberek, akik elmennek szétverni a gettóban tartott megemlékezést, vagy akik szerint a zsidók uralják a világot. De hát az a probléma, hogy a zsidókra nem lehet áthárítani a felelősséget a fasizmusért.

Az Akvarellek műfaja lengyel riport (cikkünk a műfajról ITT), és Dina Gottliebová filmbe illő életét meséli el, aki Hófehérkét festett egy birkenaui barakk falára, hogy szórakoztassa a fogolygyerekeket, portrékat rajzolt a cigányláger tagjairól Mengele utasítására, szabadulása után Hófehérke egyik rajzolójához, Art Babbitt-hez ment feleségül, és évekig küzdött, hogy hozzájuthasson ahhoz a néhány, koncentrációs táborban festett portréhoz, ami fennmaradt.

A lány, akit Hófehérke és Mengele mentett meg a haláltól

Fotó: Valuska Gábor „A lágerben nem születik művészet, ki van zárva" - hangsúlyozta az Auschwitzba hurcolt lengyel szobrászművész, Xawery Dunikowski, a 61016-os számú fogolynak mégis néhány barakk falára festett kép, és fehér papírra festett akvarell mentette meg az életét.