Margaret Atwoodnak és Ursula Le Guinnak sem tetszik a Google digitális könyvtára

Margaret Atwoodnak és Ursula Le Guinnak sem tetszik a Google digitális könyvtára

.konyvesblog. | 2016. február 10. |

(Kép forrása)

Szabad-e a szerzők engedélye nélkül digitálisan rögzíteni és tárolni a könyveiket - ez a tétje annak a több mint tíz éve húzódó pernek, amely a napokban újabb fordulópontjához érkezett. Nem csitulnak ugyanis a Google Books körüli hullámok, miután több neves író keresetet nyújtott be a techcég ellen.

Az amerikai szerzőket és kiadókat tömörítő szervezet, az Authors Guild 2005 őszén perelte be a Google-t, mert a cég több millió könyvet digitalizált a szerzők és a kiadók engedélye nélkül. 2013-ban egy New York-i bíróság a Google javára döntött, amikor kijelentette, hogy a techóriás a tisztességes felhasználás elve szerint járt el, amely lehetővé teszi a szerzői joggal védett anyag korlátozott mértékű felhasználását. A bíróság akkor hozzátette azt is, hogy a digitális könyvtár létrehozása jelentős társadalmi haszonnal jár. 2015 októberében az amerikai fellebbviteli bíróság is elutasította az Authors Guild fellebbezését, amely most azt akarja, hogy a legfelsőbb bíróság elé kerüljön az ügy, ehhez pedig több író - köztük Margaret Atwood, Malcolm Gladwell, Ursula K Le Guin, Tracy Chevalier, Yann Martel és Richard Flanagan - és kiadó támogatását sikerült megnyernie.

Kapcsolódó cikkek:

A Google Books mellé állt az amerikai bíróság

Film készült a Google digitális könyvtáráról

Keresetükben ők azzal érvelnek, hogy a szerzői jogi védelem célja, hogy ellenszolgáltatást nyújtson a szerzőnek, valamint a munka folytatásához szükséges ösztönzőt biztosítson a számára. Szerintük a tisztességes felhasználás elvét nem arra találták ki, hogy egy profitorientált, máskülönben kőgazdag vállalat több millió könyvet digitalizáljon, lehetetlenné téve ezzel, hogy a szerzők maguk dönthessenek műveik újrakiadásáról, terjesztéséről. Az írók szerint bár a Google a közvélemény felé igyekszik úgy beállítani, mintha a könyvtárprojekt valamiféle közjót szolgáló vállalkozás lenne, ám az nem más, mint egy eszköz arra, hogy több mint húszmillió kötetet kutathatóvá tegyenek az interneten - melyek közül négymillió amúgy szerzői jogi védelem alatt áll. Hogy a Google fizessen az engedélyekért, az szerintük soha nem volt a cég üzleti terveinek a része. Ráadásul azzal, hogy újabb és újabb kereséseket ösztönöz, a Google szerintük olyan új oldalakat tud létrehozni, amelyek végeredményben ugyancsak a techóriás hirdetési bevételeit gazdagítják. 

A keresetet több amerikai kiadó (Elsevier, Hachette) és szerzői jogi szervezet (Copyright Alliance, Copyright Clearance Centre) is támogatta. Várhatóan tavasszal dől el, hogy a fellebbviteli bíróság meghallgatást tart-e az ügyben.

Forrás: Guardian

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!