Margaret Atwood disztópiájával példálózik Hillary Clinton

.konyvesblog. | 2017. május 04. |

(Kép forrása)

Van abban valami egészen regényszerű, hogy Margaret Atwood éppen 1984-ben kezdte el írni azt a disztópiáját, amely a mai napig az egyik leghíresebb könyve, de amelyet Trump megválasztása után fedeztek fel újra maguknak az olvasók (ennek a cikknek az írásakor például az ötödik az Amazon listáján), és amely a napokban elindult sorozatadaptáció után megint reneszánszát éli.

Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Fordította: Mohácsi Enikő, Jelenkor, 2017, 480 oldal, 3999 HUF

 

A könyv, amely a termékeny nőket rabszolgaságba hajtó, cinikus, diktatórikus világot ábrázol, mára már fontos hivatkozási pont lett, olyannyira, hogy a demokraták korábbi elnökjelöltje, Hillary Clinton is Atwood klasszikusával példálózott egy, a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű szervezet által rendezett esten. "Nem azt mondom, hogy ez a disztopikus jövő már az ajtónkon kopogtat, de ez a sorozat fontos diskurzust indított el a női jogokról és autonómiáról" - hangoztatta. Hozzátette azt is, hogy A Szolgálólány meséjében a nők jogait fokozatosan nyirbálják meg, és ahogy az egyik szereplő mondja: 'Addig nem néztünk fel a telefonjainkból, míg túl késő nem lett'. Szerinte még nincs túl késő, ugyanakkor arra biztatta azokat a férfiakat és nőket, akik a tervezett szülőség mellett vannak, hogy folytassák küzdelmüket.

(Kép forrása)

Amerikában a családtervezés, és azon belül is különösen az abortusz megítélése a mai napig rendkívül megosztja az embereket, többször előfordult már az is, hogy az "életpártiak" (tehát az abortuszellenesek) és a "választáspártiak" (tehát akik a nőkre bíznák, hogy megtartják-e a magzatot vagy inkább megszakítják a terhességet) között fizikai tettlegességre került sor. A Planned Parenthood nevű szervezet az utóbbiak táborát erősíti, akárcsak azok a nők, akik A Szolgálólány meséjéből ismert vörös köpenyekben és fehér fityulákban vonultak végig Missouriban, így tiltakozva azon jogszabályok - például egy költségvetési módosítás - ellen, melyek visszafognák az abortuszt is lehetővé tevő egészségügyi szervezetek támogatását.

Forrás: Business Insider, Think Progress

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.