Magyar származású író is esélyes a Man Bookerre

.konyvesblog. | 2016. július 28. |

mb.jpgA Man Booker zsűrije nyilvánosságra hozta annak a 13 könyvnek a címét, amelynek esélye van a díjra. A longlisten David Szalay is szerepel, akinek, bár Kanadában született angol író, hazai kötődése is van, édesapja ugyanis magyar.

Az idei zsűrielnök, Amanda Foreman szerint a longlistre került könyvek mindegyike heves párbeszédet és időnként heves vitát váltott ki olvasókból, kritikusokból. A listán találni szatírát Amerika faji problémáiról, rabszolgaságról, szegregációról, a 60-as években játszódó alternatív Amerika-történetet, amelyben a nemzet mentális egészsége a tét, és kórházi kamaradrámát is, egy problémás anya-lánya kapcsolatról. David Szalay regénye, az All That Man Is a kortárs férfit vizsgálja kilenc változatban: a férfiak mind különböző életszakaszban vannak, távol az otthonaiktól: Prága külvárosában, egy béna ciprusi hotelben, egy alpesi falucskában. Akad köztük Európát bejáró tinifiú, szexmunkásba beleszerető biztonsági őr, idős köztisztviselő. Szalaynak eddig Az ártatlanság (Typotex, 2014) című könyve jelent meg magyarul.

Felkerült a hosszúlistára a kétszeres Booker-győztes, JM Coetzee új regénye, a The Schooldays of Jesus is. Coetzee 1983-ban a Michael K élete és kora, 1999-ben pedig a Szégyen című könyvével tudott nyerni. Deborah Levy 2012-ben a rövidlistáig jutott a Swimming Home-mal, A.L. Kennedy pedig 1996-ban zsűritagként vett részt a döntésben.

Az idei longlist:

Paul Beatty - The Sellout 

J.M. Coetzee - The Schooldays of Jesus 

A.L. Kennedy - Serious Sweet 

Deborah Levy - Hot Milk 

Graeme Macrae Burnet - His Bloody Project 

Ian McGuire - The North Water 

David Means - Hystopia 

Wyl Menmuir -The Many 

Ottessa Moshfegh - Eileen 

Virginia Reeves - Work Like Any Other 

Elizabeth Strout - My Name Is Lucy Barton 

David Szalay - All That Man Is 

Madeleine Thien - Do Not Say We Have Nothing 

A hat kötetre szűkített shortlistet szeptember 13-án jelentik be, minden író, akinek könyve szerepel a rövidlistán, 2500 fonttal lesz gazdagabb. A végső döntést október 25-én hirdetik ki, a győzelemmel 50 ezer font jár.

A magyar könyvpiac és a Man Booker

Őszre várható Han Kang Nemzetközi Man Booker-győztes regénye, a The Vegetarian, ami Növényevő címmel fog megjelenni a Jelenkornál. Szintén a Jelenkornál jön Richard Flanagan Man Booker-nyertes könyve, a Narrow Road to the Deep North (munkacíme jelenleg: Keskeny út Északra). A Parknál érkezik Donna Tartt nagyregénye, a The Goldfinch (Aranypinty), ami 2014-ben nemcsak azzal keltett feltűnést, hogy nagyon megosztotta a kritikusokat, de azzal is, hogy minden várakozás ellenére lemaradt a Man Booker-shortlistről. A Park hozza a Nemzetközi Man Booker shortlistján felbukkanó Elena Ferrante Nápolyi-tetralógiáját, az első rész, a Briliáns barátnőm őszre várható. (A tavalyi Man Booker-győztest pedig még mindig nagyon szeretnénk magyarul olvasni.)