Pamuk és Ferrante is versenyben van még a Man Booker szuperdíjáért

.konyvesblog. | 2016. április 14. |

Hatra szűkült azoknak a könyveknek a köre, melyek esélyesek az átfazonírozott Nemzetközi Man Booker-díjra. A shortlisten helyet kapott Orhan Pamuk legújabb regénye, a Furcsaság a fejemben (ez itthon a Helikon gondozásában jelent meg), és az álneves olasz szerző, Elena Ferrante regénye, amely angolul The Story of the Lost Child címmel jelent meg. A Park Kiadó ősszel kezdi kiadni Ferrante tetralógiáját, ennek a negyedik kötete került most a jelöltek közé. A tervek szerint szintén a Park fogja megjelentetni jövőre az osztrák Robert Seethaler A Whole Life című kötetét, amely ugyancsak versenyben van még. Az esélyesek között van az angolai José Eduardo Agualusa (A General Theory of Oblivion), a dél-koreai Han Kang (The Vegetarian), és a kínai Yan Lianke (The Four Books), akinek hazájában betiltották a könyvét.

2015 júliusában egyébként módosultak a díj odaítélésének szabályai: a Nemzetközi Man Booker-díj ugyanis egyesült az Independent foreign fiction prize-zal. A név maradt Nemzetközi Man Booker, de a fúzióval egy olyan irodalmi szuperdíj jött létre, melyet mostantól évente ítélnek oda, és nem az addigi írói munkásságot ismerik el vele, hanem egy-egy adott - angolra lefordított és Nagy-Britanniában megjelentetett - könyvet. A cél tulajdonképpen nem más, minthogy így bátorítsák a  színvonalas idegen nyelvű művek lefordítását és kiadását. A győztes könyv 50 ezer fontos díjazásban részesül, melyet egyenlő arányban osztanak szét az író és a fordító között. A szűkített listára felkerült szerzők és fordítóik fejenként ezer fontot kapnak, így az elismerés összdíjazása évente eléri a 62 ezer fontot. A nyertes nevét május 16-án hirdetik ki.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.