A Magvető gyerekekről és felnőttekről

aprobuba | 2012. április 30. |

Eddig csak hébe-hóba jelentek meg mesekönyvek a Magvető gondozásában, a kiadó az idei könyvfesztiválra viszont négy gyerekkönyvvel erősítette gyermekirodalmi profilját. Új kötettel jelentkezett Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, Máté Angi és Szabó T. Anna is.


Darvasi László: Pálcika, ha elindul
Koncz Timea rajzaival

Darvasi a Trapiti-meseregények és a varázslatos Virágzabálók után a legfiatalabb olvasóközönség felé fordul, és útnak indítja Pálcikát. A „pont-pont-vesszőcske” figura, a naiv, gyermeki Pálcika kilencven történeten keresztül kalandozik a világban, ahol mindenkit vastagabb filccel rajzoltak meg. Útja során találkozik Daru Dénessel, Gyuszi Nyuszival, a Szalonna Rablókkal és a rettenetes Fűrész úrral is, de a végén kiderül, hogy egyetlen pálcika is lehet hős.
Részlet itt.


Máté Angi: Kapitány és Narancshal
Rofusz Kinga rajzaival

„A keresés az, amikor menni kell.” A tenger nélküli tengernagyok országában nem meglepő, ha egy tengerészkapitány otthagyja a tengert, és egy kőoroszlános hídra költözik, hogy felfedezze magának a szárazföldet a befőttesüvegben lakó Narancshallal együtt. (Banánhalak itt.) A Rufusz Kinga (2009-ben az IBBY Év illusztrátora) gyönyörű illusztrációival kísért történet kereső mese, a Kapitány és a Narancshal szeretné megtalálni a legjobb helyet, ahol élni lehet, és arra a fontos kérdésre is választ kapunk, hogy birtokolhat-e az ember saját Tejutat.
Máté Angi a kortárs irodalom ígéretes alkotója. 2010-ben a legjobb első prózakötetnek járó Bródy Sándor-díjat, 2011-ben az IBBY Év Gyermekkönyve díjat kapta meg. A Magvető Kiadónál most jelenik meg először könyve.
Részlet itt.

Szabó T. Anna: Tatoktatok
Kárpáti Tibor illusztrációival
Szabó T. Anna az ovisoknak, kisiskolásoknak és kamaszoknak versel nyelvpörgető mondókákat, pisszegő dalokat, ritmikus rögtönzések. A kötet versvilága változatos: a a játékos versikéktől a kalap-ácsról vagy a nemezelésről beleférnek a sámánok, a boszorkányok, a kalózok, a vérnyulak, de a feminista publicisták és ateista anarchisták is.
Szabó T. Anna költő, író, műfordító, eddig hat könyve jelent meg, többek között József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas. Kárpáti Tibor, a New Yorker magazin állandó grafikusa elnyerte a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennále díját, számtalan nemzetközi és hazai kiállításon szerepelt, több gyerekkönyv illusztrátora.
Részlet itt és itt.


Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről
Lakatos István rajzaival
Fordította: Kisbali Anna
A gyerekeknek hirtelen felnőttként kell viselkedniük, miközben a felnőttek meglepően gyerekesek néha. Ljudmila Ulickaja meséi az 1940-es, 1950-es évek Szovjetuniójában játszódnak, a nyomasztó, sötét világ, amelyben néma csodák is történhetnek, a gyermekkor szorongással és reményekkel teli, törékeny világa. Ljudmila Ulickajának aTörténetek állatokról és emberekről után ez a második magyarul olvasható mesegyűjteménye. Ulickaja meséit most is Lakatos István – a Dobozváros szerzője – rajzai kísérik.
Részlet itt.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.