A Magvető gyerekekről és felnőttekről

aprobuba | 2012. április 30. |

Eddig csak hébe-hóba jelentek meg mesekönyvek a Magvető gondozásában, a kiadó az idei könyvfesztiválra viszont négy gyerekkönyvvel erősítette gyermekirodalmi profilját. Új kötettel jelentkezett Darvasi László, Ljudmila Ulickaja, Máté Angi és Szabó T. Anna is.


Darvasi László: Pálcika, ha elindul
Koncz Timea rajzaival

Darvasi a Trapiti-meseregények és a varázslatos Virágzabálók után a legfiatalabb olvasóközönség felé fordul, és útnak indítja Pálcikát. A „pont-pont-vesszőcske” figura, a naiv, gyermeki Pálcika kilencven történeten keresztül kalandozik a világban, ahol mindenkit vastagabb filccel rajzoltak meg. Útja során találkozik Daru Dénessel, Gyuszi Nyuszival, a Szalonna Rablókkal és a rettenetes Fűrész úrral is, de a végén kiderül, hogy egyetlen pálcika is lehet hős.
Részlet itt.


Máté Angi: Kapitány és Narancshal
Rofusz Kinga rajzaival

„A keresés az, amikor menni kell.” A tenger nélküli tengernagyok országában nem meglepő, ha egy tengerészkapitány otthagyja a tengert, és egy kőoroszlános hídra költözik, hogy felfedezze magának a szárazföldet a befőttesüvegben lakó Narancshallal együtt. (Banánhalak itt.) A Rufusz Kinga (2009-ben az IBBY Év illusztrátora) gyönyörű illusztrációival kísért történet kereső mese, a Kapitány és a Narancshal szeretné megtalálni a legjobb helyet, ahol élni lehet, és arra a fontos kérdésre is választ kapunk, hogy birtokolhat-e az ember saját Tejutat.
Máté Angi a kortárs irodalom ígéretes alkotója. 2010-ben a legjobb első prózakötetnek járó Bródy Sándor-díjat, 2011-ben az IBBY Év Gyermekkönyve díjat kapta meg. A Magvető Kiadónál most jelenik meg először könyve.
Részlet itt.

Szabó T. Anna: Tatoktatok
Kárpáti Tibor illusztrációival
Szabó T. Anna az ovisoknak, kisiskolásoknak és kamaszoknak versel nyelvpörgető mondókákat, pisszegő dalokat, ritmikus rögtönzések. A kötet versvilága változatos: a a játékos versikéktől a kalap-ácsról vagy a nemezelésről beleférnek a sámánok, a boszorkányok, a kalózok, a vérnyulak, de a feminista publicisták és ateista anarchisták is.
Szabó T. Anna költő, író, műfordító, eddig hat könyve jelent meg, többek között József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas. Kárpáti Tibor, a New Yorker magazin állandó grafikusa elnyerte a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennále díját, számtalan nemzetközi és hazai kiállításon szerepelt, több gyerekkönyv illusztrátora.
Részlet itt és itt.


Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről
Lakatos István rajzaival
Fordította: Kisbali Anna
A gyerekeknek hirtelen felnőttként kell viselkedniük, miközben a felnőttek meglepően gyerekesek néha. Ljudmila Ulickaja meséi az 1940-es, 1950-es évek Szovjetuniójában játszódnak, a nyomasztó, sötét világ, amelyben néma csodák is történhetnek, a gyermekkor szorongással és reményekkel teli, törékeny világa. Ljudmila Ulickajának aTörténetek állatokról és emberekről után ez a második magyarul olvasható mesegyűjteménye. Ulickaja meséit most is Lakatos István – a Dobozváros szerzője – rajzai kísérik.
Részlet itt.