A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A Netflix új sorozata miatt mindenki megint a már több mint 100 évvel ezelőtt született Arsène Lupin figurájáról beszél, aki írója, Maurice Leblanc elképzelése szerint tolvaj volt, az álcázás nagymestere, közben pedig talpig úriember is.

ro | 2021. január 19. |

Az úri tolvaj kalandjaiból készült már rengeteg film, sorozat, képregény, sőt, még videójáték is, és az elmúlt napokban leginkább azért került megint a figyelem középpontjába Maurice Leblanc eredetileg 1905-ben debütált figurája, mert a Netflix új sorozatban dolgozta fel a gentleman átváltozóművész és betörő történeteit. Az új változatban Omar Sy játssza Lupint, pontosabban a szenegáli származású Assane Diop nevű mestertolvajt, aki gyerekkora óta falja Arsène Lupin történeteit, és aki apja huszonöt évvel korábbi erőszakos halálát akarja megbosszulni. A sorozatban a kalandok katalizátora egy értékes nyaklánc lesz, pont úgy, ahogy az eredetileg 1906-ban publikált Le Collier de la reine (A királynő nyakéke) című Lupin-sztoriban.

Arsène Lupin alakja összesen 17 regényt, 39 elbeszélést és rengeteg novellát inspirált. Az utolsó regény 2012-ben jelent meg, miután az író unokája, Florence Boespflug-Leblanc véletlenül megtalálta a kéziratot. Habár Lupin esetében kétségkívül egy bűnözőről beszélünk, egyben talpig úriember is, aki mesterien ért az álcázáshoz. Szokták anti-Sherlockként is emlegetni, habár sok a hasonlóság kettejük között: például mindketten kitűnő nyomozói vénával rendelkeznek, jól rejtőzködnek, és nem ijednek meg a küzdősportoktól. Ugyanakkor Lupin és Sherlock a jog ellentétes oldalán mozognak, az egyik tolvaj, a másik detektív; igaz, mindketten úriemberek, de nem riadnak vissza attól sem, hogy úriemberhez méltatlan dolgot hajtsanak végre, ha a helyzet éppen úgy kívánja.

Mindkét figura rengeteg feldolgozást megért már, de ennél sokkal érdekesebb, hogy a két fiktív gentleman már személyesen is találkozott. Legelőször Maurice Leblanc 1906-ban publikált Sherlock Holmes túl későn érkezik című novellájában történt meg az első találkozás, igaz, akkor a francia író Sir Arthur Conan Doyle panasza nyomán Herlock Sholmesra változtatta a detektív nevét.

Amúgy maga Sherlock Holmes alakja is vitát váltott ki az utóbbi időben, pontosabban az, ahogyan a Netflix Enola Holmes című filmje ábrázolta a detektívet. Az örökösök azt kifogásolták, hogy a film (és az alapját képező könyvsorozat) érzelmes emberként ábrázolja Holmest, ez pedig olyan karakterjegy, amelyet szerintük még megillet a szerzői jogi védelem. A keresetet végül a bíróság elutasította.

Forrás: Bustle

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Arséne Lupin mestertolvaj ellopja a showt januárban a Netflixen

Jövőre érkezik a Netflixre az Arséne Lupin mestertolvajról szóló sorozat, címszerepben Omar Sy színésszel.

...
Nagy

A kultikus Strand könyvesboltban játszódik a Netflix új karácsonyi sorozata

A könyvek előtt tiszteleg a Netflix új karácsonyi sorozata, a Dash és Lily. A szerelmi történet központi helyszíne nem más, mint New York legendás könyvesboltja, a Strand.

...
Hírek

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére

Sir Arthur Conan Doyle örökösei bepereltek mindenkit, akiknek közük van az Enola Holmes című filmhez.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.