A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A Netflix új sorozata miatt mindenki megint a már több mint 100 évvel ezelőtt született Arsène Lupin figurájáról beszél, aki írója, Maurice Leblanc elképzelése szerint tolvaj volt, az álcázás nagymestere, közben pedig talpig úriember is.

ro | 2021. január 19. |

Az úri tolvaj kalandjaiból készült már rengeteg film, sorozat, képregény, sőt, még videójáték is, és az elmúlt napokban leginkább azért került megint a figyelem középpontjába Maurice Leblanc eredetileg 1905-ben debütált figurája, mert a Netflix új sorozatban dolgozta fel a gentleman átváltozóművész és betörő történeteit. Az új változatban Omar Sy játssza Lupint, pontosabban a szenegáli származású Assane Diop nevű mestertolvajt, aki gyerekkora óta falja Arsène Lupin történeteit, és aki apja huszonöt évvel korábbi erőszakos halálát akarja megbosszulni. A sorozatban a kalandok katalizátora egy értékes nyaklánc lesz, pont úgy, ahogy az eredetileg 1906-ban publikált Le Collier de la reine (A királynő nyakéke) című Lupin-sztoriban.

Arsène Lupin alakja összesen 17 regényt, 39 elbeszélést és rengeteg novellát inspirált. Az utolsó regény 2012-ben jelent meg, miután az író unokája, Florence Boespflug-Leblanc véletlenül megtalálta a kéziratot. Habár Lupin esetében kétségkívül egy bűnözőről beszélünk, egyben talpig úriember is, aki mesterien ért az álcázáshoz. Szokták anti-Sherlockként is emlegetni, habár sok a hasonlóság kettejük között: például mindketten kitűnő nyomozói vénával rendelkeznek, jól rejtőzködnek, és nem ijednek meg a küzdősportoktól. Ugyanakkor Lupin és Sherlock a jog ellentétes oldalán mozognak, az egyik tolvaj, a másik detektív; igaz, mindketten úriemberek, de nem riadnak vissza attól sem, hogy úriemberhez méltatlan dolgot hajtsanak végre, ha a helyzet éppen úgy kívánja.

Mindkét figura rengeteg feldolgozást megért már, de ennél sokkal érdekesebb, hogy a két fiktív gentleman már személyesen is találkozott. Legelőször Maurice Leblanc 1906-ban publikált Sherlock Holmes túl későn érkezik című novellájában történt meg az első találkozás, igaz, akkor a francia író Sir Arthur Conan Doyle panasza nyomán Herlock Sholmesra változtatta a detektív nevét.

Amúgy maga Sherlock Holmes alakja is vitát váltott ki az utóbbi időben, pontosabban az, ahogyan a Netflix Enola Holmes című filmje ábrázolta a detektívet. Az örökösök azt kifogásolták, hogy a film (és az alapját képező könyvsorozat) érzelmes emberként ábrázolja Holmest, ez pedig olyan karakterjegy, amelyet szerintük még megillet a szerzői jogi védelem. A keresetet végül a bíróság elutasította.

Forrás: Bustle

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Arséne Lupin mestertolvaj ellopja a showt januárban a Netflixen

Jövőre érkezik a Netflixre az Arséne Lupin mestertolvajról szóló sorozat, címszerepben Omar Sy színésszel.

...
Nagy

A kultikus Strand könyvesboltban játszódik a Netflix új karácsonyi sorozata

A könyvek előtt tiszteleg a Netflix új karácsonyi sorozata, a Dash és Lily. A szerelmi történet központi helyszíne nem más, mint New York legendás könyvesboltja, a Strand.

...
Hírek

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére

Sir Arthur Conan Doyle örökösei bepereltek mindenkit, akiknek közük van az Enola Holmes című filmhez.