Könyvesblokk: Wohlleben, Goldhagen, Mészöly&Polcz

.konyvesblog. | 2017. szeptember 25. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_12.jpg

Érzelmes állatok, az átlagnémet háborús bűnei és a legszebb magyar írópár levelezése a heti Könyvesblokkban. 

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter  Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Park, 2017, 232 oldal, 3490 HUF

 

A fák titkos élete című csodálatos könyve után ezúttal az állatokról árul el titkokat a német sztárerdész, aki azt állítja, az állatoknak az emberéhez hasonlóan árnyalt érzelmi életük van. Lehet tehát szomorú a szarvas, önfeláldozó a mókus, vagy épp hűséges a holló.  Wohlleben leginkább saját megfigyeléseire támaszkodik, és a könyv végére mindenkit meggyőz majd arról, hogy az állatok sokkal közelebb állnak hozzánk, mint gondolnánk.

Daniel Jonah Goldhagen: Hitler buzgó hóhérai

Daniel Jonah Goldhagen: Hitler buzgó hóhérai

Atlantic Press, 2017, 4290 HUF

 

Daniel Jonah Goldhagen azokkal a nézetekkel vitázik az eredetileg doktori disszertációnak készült könyvében, melyek megpróbálják elhallgatni a német kisemberek bűnösségét a holokausztban. A szerző szerint hazugság, hogy az átlagember nem tudta, mi zajlik a táborokban, hogy a zsidók kiirtásában csak az SS vett részt, és hogy mindenki parancsra, nem pedig élvezetből gyilkolt. Könyvében arra is mutat bizonyítékokat, hogy a zsidók ideológiai alapon való megsemmisítésének gyökerei sokkal régebbre nyúlnak vissza Németországban, mint a második világháború.

A bilincs a szabadság legyen - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 – 1997

A bilincs a szabadság legyen - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948 – 1997

Jelenkor, 2017, 894 oldal, 5999 HUF

 

Mészöly Miklós, és felesége, Polcz Alaine majd ötven éven átívelő levelezését gyűjti egybe a Jelenkor hiánypótló kötete, melyből nemcsak a házaspár intenzív kapcsolata, de a történelem is kirajzolódik. Na meg Mészöly írói kételyei, kiszolgáltatottsága, közönye, Polcz útkeresése és támogatása. A kötetről a Könyves magazin Margóra megjelenő számában olvashattok részletesebben, addig ITT tudtok belenézni.

„Egész lényeddel hasonlítani és emlékezni" - Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelme

Polcz Alaine és Mészöly Miklós (kép forrása)A presszóban ücsörgő jóképű férfinak azonnal megakadt a szeme az ajtón belépő lányon. Nem is csoda, hiszen a nő szépsége még úgy is feltűnő volt, hogy nem divatos holmikat, hanem csak egy kopott, több számmal nagyobb...

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.