"Akinek ilyen fennkölt barátja van, mint én..." - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelei

.konyvesblog. | 2017. március 01. |

a-bilincs-szabadsaga.jpgA Jelenkor Kiadó a tervek szerint szeptemberben jelenteti meg Mészöly Miklós és Polcz Alaine 700 darabból álló levelezését A bilincs a szabadság legyen címmel. A levelekből nemcsak a házaspár, de szocializmus és a rendszerváltás időszakának mindennapjait is megismerhetjük. A kötetből a Jelenkor közölt négy levelet, amelyek a kapcsolatuk elején, 1948-ban és 1949-ben íródtak. 

„Egész lényeddel hasonlítani és emlékezni" - Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelme

Polcz Alaine és Mészöly Miklós (kép forrása)A presszóban ücsörgő jóképű férfinak azonnal megakadt a szeme az ajtón belépő lányon. Nem is csoda, hiszen a nő szépsége még úgy is feltűnő volt, hogy nem divatos holmikat, hanem csak egy kopott, több számmal nagyobb...

Az első levelet Mészöly adta fel Szekszárdról. Beszámol benne az édesanyjánál való látogatásról, és arra bíztatja Polcz-ot, hogy bízzon benne.

Kicsim, minden jó lesz! Ha nem is jó, de elviselhető, s az már csatanyerés. Magunknak kell teremteni az >>elviselhető<< mellé a >>jót.<<

A következő szintén út közben íródott, Mészöly néhány sorban összefoglalja, hogy találkozott egy ismerősével, és Cecére utazik nagynénje, Szászy Paula születésnapi összejövetelére

Ha nagyon gyengének érzed magad, hajolj hozzám, megérzem, segítek. Otthonról bővebben, most csak annyit, hogy bármi jő, el nem engedlek, így akarom, így jó, gyógyulj meg mihamarább, s szeress. 

A harmadik levelet Cecéről, a családi szülinapról adta fel, és arról az ismerős idegenségérzésről ír benne, amit mindenki tapasztalt, aki hosszú idő után tér vissza a családjához, és rájön, hogy a vérségi kapcsolaton kívül semmi nem köti össze őket.

(…) olyan a rokonság, mint az azonnal vetkező utcalány; hajlamosak mindent ab ovo tudni vélni egymásról, hisz a származás közössége ezt indokolja is. Ez lehet, hogy igaz, de nékem nem kellemes. Ne vetkőzzünk mindig és azonnal egymás előtt. 

Mészöly elmeséli, hogyan világosodott meg a vécén azzal kapcsolatban, hogyan is áll az élettel és a szabadsággal, levele vallomásnak is beillik:  

(…) a csavargó alkat (a magány s a szabadság istenné emelése) végső soron nem zárja ki a megülést, a kikötőt; csak ebben a kikötőben legyen meg az „idegenség” varázsa, s ne akarja magát szürke és fantáziátlan törvényerőre emelni (mint ahogy a rokonság teszi az egymáshoz való viszonyokkal). Legyen meg benne a véletlen csodálatossága és törékenysége, a legkülönbözőbb lehetőségek panorámája; önfelajánlás legyen s ne törvény. A bilincse a szabadság legyen. Azt hiszem, ez mindennél tartósabb, nem? 

A negyedik levelet Polcz küldte Kecskemétről Budapestre 1949 nyarán. Leírja, hogyan telnek a napjai sógoráéknál, és próbálja rávenni Mészölyt, hogy látogassa meg.  Levelébe egy sor erejéig már a politikai is bekéredzkedik.  („Hozzá ez a hülye helyzet, hogy párt-irodalmat kell csinálni.”)

Disznóság!! Itt bibizett előttem két légy. De hogy csinálják olyan gyorsan?

Kegyelem és kolbász –

Ölel nagyon hű, nagyon engedelmes és nagyon jó feleséged. A gyermeket csókold meg helyettem is.

Alaine

A bilincs a szabadság legyen előrendelhető a Jelenkor honlapján

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!