Könyvesblokk: Backman, DeWitt, Foenkinos

.konyvesblog. | 2018. november 26. |

A hétfői Könyvesblokkba mindig a legfrissebb megjelenések közül szemezgetünk: ezúttal Az ember, akit Ovénak hívnak szerzőjének új novellakötete, egy groteszk kópéregény és egy tragikus művészportré került a válogatásba.

Fredrik Backman: Életed üzlete

Fredrik Backman: Életed üzlete

Fordította: Bándi Eszter, Animus Kiadó, 2018 , 88 oldal, 2690 HUF

 

Fredrik Backmant a legtöbben talán még mindig Az ember, akit Ovénak hívnak című regényével azonosítják, pedig magyarul már több regénye és kisebb lélegzetű műve is megjelent. Év végére egy novellakötetet jelentetett meg tőle az Animus, amelyben Backman egy apa és fia történetén keresztül arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy mi az, ami igazán fontos az életben, és azt az ajándékot, amit az élettel kapunk, hogyan tudjuk megosztani másokkal is.

Patrick DeWitt: Lucien Minor kalandos utazása

Patrick DeWitt: Lucien Minor kalandos utazása

Fordította: Pék Zoltán, Libri Könyvkiadó, 2018, 356 oldal, 3499 HUF

 

A Testvérlövészek szerzője, Patrick DeWitt új regénye egyszerre idézi meg a Grimm-mesék világát, Wes Andersont és a Monthy Python abszurd humorát, valamint a klasszikus pikareszkregények szellemes bölcsességét. Hőse, a nyakigláb és nagyotmondó siheder, Lucien Minor rettenetesen unja eseménytelen, léha életét. Amikor váratlanul állásajánlatot kap egy távoli, rejtélyes falu kastélyából, nekivág az ismeretlennek. A fiúra az alfőudvarmesteri pozíció vár. E különös hangzású titulusnál csak maga a baljós látványt nyújtó kastély különösebb. A minden kalandra elszánt suhanc azonban, legyen szó akár rejtélyes éjszakai látogatóról, a kastély közelében örökösen lövöldöző katonákról, tolvajokról vagy agyafúrt hentesről, semmi elől nem hátrál meg.

David Foenkinos: Charlotte

David Foenkinos: Charlotte

Fordította: Vajda Lőrinc, Európa Könyvkiadó, 2018, 287 oldal, 3499 HUF

 

„Ez itt az egész életem” – mondja Charlotte Salomon 1942-ben, miközben átnyújt bizalmasának egy képekkel teli bőröndöt, életműve legjavát, pedig huszonöt éves még csupán. Az élete azonban egy gázkamra felé tart, és ott nemsokára véget is ér. Megmaradni csak a képek maradnak, azok pedig erőteljes színekkel és kendőzetlen őszinteséggel beszélik el Charlotte történetét. Gyerekkorát a húszas évek Berlinjében, anyja korai, tragikus halálát, családjához való furcsa viszonyát, belépőjét a berlini művészkörökbe, akadémista éveit és pályakezdését. Majd pedig: menekülését a nácik elől Dél-Franciaországba, a háborús hányattatások közepette is felcsillanó remény és szerelem pusztulás előtti utolsó, rövid időszakát.