Peking száműzi a japán könyveket

.konyvesblog. | 2012. szeptember 26. |

A kínai-japán szigetvita már a könyvek világába is betört: Pekingben ugyanis több könyvesboltban levették a polcokról azokat a könyveket, melyeket japán szerzők jegyeznek. Aki például ezekben a napokban Murakami Haruki 1Q84 című bestsellerét akarná beszerezni a kínai fővárosban, az Asahi Shimbun beszámolója szerint elég nagy bajban lenne. És valószínűleg nem lenne nagyobb szerencséje más japán szerzőkkel sem.

„Nem árulunk japán könyveket” – közölte a népszerű Wangfujing könyvesbolt egyik eladója, és nincs ez másként Peking többi könyvkereskedésében sem. A kereskedők amúgy nem maguk jutottak erre az elhatározásra. Beszámolók szerint a sajtó- és kiadói ügyekért felelős pekingi hivatal konkrétan arra utasította a kiadókat, hogy ne adjanak ki olyan könyveket, melyek Japánról szólnak, vagy amelyet japán szerzők írtak. Igaz, hivatalosan a hivatal tagadta, hogy ilyen jellegű utasítást adott volna.

Egy, a Guardiannek név nélkül nyilatkozó forrás szerint azonban hasonló esetekben bevett dolog, hogy a kínai kormány megmondja a kereskedőknek, hogy mit árulhatnak és mit nem, igaz, ezek az intézkedések általában rövid távra szólnak.