Kiakadtak a filippínók Dan Brownra

.konyvesblog. | 2013. május 24. |

Dan Brown: Inferno

Bantam Press, 2013, 462 oldal, 5983 HUF

 

 

Felháborodtak a fülöp-szigeteki tisztviselők, amiért Dan Brown (munkásságáról szóló kvízünket itt találod) „a pokol kapujának” nevezte fővárosukat, Manilát, nemrég megjelent, Inferno című regényében. A könyv egyik karaktere Manilába látogat, ahol megdöbbenti az a hatalmas szegénység, a bűnözés és a minden utcasarokról ráköszönő szexipar.

A Fővárosi Manila Fejlesztési Hatóság (MMDA) elnöke, Francis Tolentino nyílt levelet írt a szerzőnek, melyben kifejtette, hogy bár az Inferno fikció, mégis mélységesen csalódottak, amiért ilyen pontatlan képet festett szeretett városukról. Tolentino tiltakozott „a pokol kapuja” kifejezés ellen, és az ellen is, hogy Brown szerint Manila a szegénység és a szenny melegágya. Szerinte a regény nem tud semmit a filippínók jelleméről, és együttérzéséről.

Az olasz Dante Társaság tudósai viszont üdvözölték az új regényt, mert szerintük nem az számít, hogy mennyire populista, vagy mennyire ferdíti el a valóságot, hanem az, hogy szélesebb körben teszi ismertté Dantét. Manila valószínűleg túl fogja élni a Brown-fiaskót, mint ahogy a 600 éves Isteni színjáték is túléli Brown hibáit, és azt, hogy hirtelen a bestseller polcra keveredett.


Forrás: Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.