Két külső tag is távozott az irodalmi Nobel-díj bizottságából

.konyvesblog. | 2019. december 03. |

nobel_2.jpg

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő svéd bizottság két külsős tagja is felmondott tegnap, a döntésük mögött az áll, hogy a botrányok után megreformálni kívánt Svéd Akadlémiánál túl lassan valósulnak meg a változtatások. 

Botrány. A díj eddigi történetében a 2018 tavaszán kirobbant zaklatási és korrupciós vádak idézték elő az egyik legnagyobb botrányt. Áprilisban derült ki, hogy az akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson költő eltitkolta, hogy résztulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Férjét, Jean-Claude Arnault-t ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolta meg. A testület tagjai Forstensont emellett azzal is gyanúsítják, hogy ő a felelős a nyertesek nevének kiszivárogtatásáért.

A Svéd Akadémiánál, amely minden évben kiválasztja az irodalmi Nobel-díjast (idén kettőt is), a 2018-as botrány után több intézkedést is bevezettek, hogy helyre tudják állítani a hitelességüket. Az egyik fontos változtatás az volt, hogy a bizottsághoz külső tagokat is delegáltak. Közölük léptek ki most ketten, egyikük azért, mert túl lassúnak ítélte a reformok megvalósulását. 

Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatásra irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.

Leandoer hozzátette, hogy döntésének nincs köze Peter Handke osztrák író idei Nobel-díjához, amiért az akadémia sok kritikát kapott Svédországban és külföldön is. A Svéd Akadémia közleményében megerősítette, hogy Leandoer mellett Gun-Britt Sundstrom is kilépett a testületből, melyet hétfőig négy belső és öt külső tag alkotott.

Forrás: The Guardian, MTI

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.