Két külső tag is távozott az irodalmi Nobel-díj bizottságából

.konyvesblog. | 2019. december 03. |

nobel_2.jpg

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő svéd bizottság két külsős tagja is felmondott tegnap, a döntésük mögött az áll, hogy a botrányok után megreformálni kívánt Svéd Akadlémiánál túl lassan valósulnak meg a változtatások. 

Botrány. A díj eddigi történetében a 2018 tavaszán kirobbant zaklatási és korrupciós vádak idézték elő az egyik legnagyobb botrányt. Áprilisban derült ki, hogy az akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson költő eltitkolta, hogy résztulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Férjét, Jean-Claude Arnault-t ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolta meg. A testület tagjai Forstensont emellett azzal is gyanúsítják, hogy ő a felelős a nyertesek nevének kiszivárogtatásáért.

A Svéd Akadémiánál, amely minden évben kiválasztja az irodalmi Nobel-díjast (idén kettőt is), a 2018-as botrány után több intézkedést is bevezettek, hogy helyre tudják állítani a hitelességüket. Az egyik fontos változtatás az volt, hogy a bizottsághoz külső tagokat is delegáltak. Közölük léptek ki most ketten, egyikük azért, mert túl lassúnak ítélte a reformok megvalósulását. 

Azért lépek ki a Nobel-bizottságból, mert nincs időm kivárni a megváltoztatásra irányuló munka végét. Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében.

Leandoer hozzátette, hogy döntésének nincs köze Peter Handke osztrák író idei Nobel-díjához, amiért az akadémia sok kritikát kapott Svédországban és külföldön is. A Svéd Akadémia közleményében megerősítette, hogy Leandoer mellett Gun-Britt Sundstrom is kilépett a testületből, melyet hétfőig négy belső és öt külső tag alkotott.

Forrás: The Guardian, MTI