Kedvenc Kennedyjéről kapta nevét Rowling alteregója

.konyvesblog. | 2013. július 25. |

Alig egy héttel azután, hogy kiderült, a Robert Galbraith mögött álló erős nő nem más, mint J. K. Rowling, az írónő azt is felfedte, kiből inspirálódott alteregója megteremtéséhez. Rowling Galbraith hivatalos honlapján mesélte el, honnan is jött a név.

A vezetéknevet hősétől, Robert F. Kennedytől kölcsönözte. A Robert pedig az egyik kedvenc férfineve, amit szerencsére sem a Potter-sorozatban, sem az Átmeneti üresedésben nem használt. A vezetéknév már egy kicsit furább sztori. Amikor gyerek volt, nagyon szerette volna, hogy Ella Galbraith-nek hívják, de fogalma sincs, hogy miért. Lenyűgözte ez a név, de nem tudja, egyáltalán honnan jutott eszébe éppen ez, és nem emlékszik, hogy találkozott volna bárkivel, akit így hívtak. Fontolóra vette, hogy a Strike-sorozat borítóján LA Galbraith-nek fogja hívni magát, de nyilvánvaló okokból úgy döntött, hogy a monogram nem túl jó ötlet.

Kapcsolódó anyagok:

Álnéven ír krimit J.K. Rowling

Egy nap alatt sikerkönyv lett Rowling álnéven írt regénye

Kisebb vagyont ér az új Rowling-regény dedikált példánya

Nagy a tolongás az új Rowlingért

Ügyvédi irodája miatt bukott le Rowling

Az írónő reagált azokra a vádakra is, amelyek szerint a nagy leleplezés csak egy okos marketingfogás volt. Ha bárki is látta volna, milyen módon igyekszik eltitkolni a személyazonosságát, akkor rájönne, hogy mennyire nem akarta, hogy leleplezzék. Ha az eladások számítottak volna neki, akkor pedig  a saját nevén írja meg a könyvet, és hatalmas felhajtást csap köré, a kiadók és az olvasók visszajelzései és kritikái miatt viszont nagyon hálás. Mire kiderült az igazság, Robert már 8500 angol nyelvű példányt adott el különböző formátumokban (keménykötés, ebook, hangoskönyv), és két tévétársaság is megkereste a megfilmesítés miatt. Pedig akkor még senki sem tudta, hogy kicsoda is valójában. Egyre bonyolultabb lett a helyzet, mert Galbraith sokkal jobban teljesített, mint várták, de remélték, hogy még sikerül titokban tartani a dolgot egy darabig.

Rowling egy hétig gyakorolt új nevének aláírását. Több kötetet is szignózott, az egyik aláírt példány kisebb vagyonért kelt el az eBay-en.

A The Cuckoo’s Calling folytatása jövő nyáron érkezik.

Forrás: VanityFair, DailyMail