Kisebb vagyont ér az új Rowling-regény dedikált példánya

.konyvesblog. | 2013. július 17. |

Kevesen vannak, akik még azelőtt szert tettek a The Cuckoo’s Calling című regény dedikált példányára, mielőtt kiderült volna, hogy írója nem más, mint a Robert Galbraith álnév mögé bújó J.K. Rowling. Ők ugyanakkor a jelek szerint nagyon jól jártak, mert ezek a példányok most elég sok pénzt érnek: az eBay-en például egy dedikált kötet kedd este már 1800 dollár körül járt (ez átszámolva közel 410 ezer forintot jelent), és a licit még nem ért véget.

Rowling szóvivője, Nicky Stonehill az AP-nek megerősítette, hogy az írónő Robert Galbraith néven valóban dedikált néhány kötetet, arra a kérdésre azonban nem adott választ, hogy hány olvasó tehetett szert aláírt példányra.

Egy ritka könyvekre specializálódott manhattani szakértő szerint ezek a kötetek valóban képviselhetnek valamilyen értéket, ám egyelőre túl korai megmondani, hogy a The Cuckoo’s Calling dedikált első kiadásai pénzben mennyit érhetnek. Az mindenesetre tudható, hogy a legelső Harry Potter-regény (ez volt a Harry Potter és a bölcsek köve) 1997-es első kiadású dedikált kötetéért ma már több ezer dollárt is megadnak a gyűjtők. Angel Webster szerint a The Cuckoo’s Callingot nagyjából az fogja beárazni, hogy mennyire lesz sikeres a regény, illetve, hogy egy sorozat első kötetének tekinthető-e (a tervek szerint annak).

A hétvégén derült ki, hogy a Robert Galbraith álnév mögé bújva valójában J.K. Rowling rukkolt elő még áprilisban egy krimivel. A könyv elég jó kritikákat kapott, az eladási adatok azonban szerények voltak egészen a leleplezésig. Azóta a regény listavezető lett az Amazonon, a kiadó pedig további 300 ezer példányt rendelt be belőle.

A második kötet várhatóan jövő nyáron jelenik meg.

Forrás: AP