Könyvesblokk: Schweblin, Kertész, Phyllis T. Smith

.konyvesblog. | 2016. március 07. |

kblog_kblokkfejlec_1_1.jpg

Mostantól minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és néhány egészen friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. A hetet zokogó nőkkel, Kertész naplóival és Augustus császár feleségével indítjuk. 

Samanta Schweblin: Reményvesztett nők

Samanta Schweblin: Reményvesztett nők

Fordította: Kertes Gábor, Jelenkor-FISZ, 2016, 172 oldal, 2499 HUF

 

Samanta Schweblin történeteiben a valóság és az őrület határáig tolt fantasztikum mezsgyéjén találjuk magunkat. Utunkat elhagyott nők százainak zokogása, és egy ki tudja miért, de soha meg nem álló vonat füttye kíséri. Értetlenül bolyongunk egy kórház éjjeli folyosóin, mintha csak egy Lynch-filmbe csöppentünk volna. Schweblin fantasztikuma a tudatalattinkból építkezik, így az ok és az okozat viszonya kibogozhatatlan a józanész számára. Az éjszaka birodalmán át vezet minket, és sosem tudhatjuk, hogy mindaz, ami megtörténik, nem csupán egy megbomló elme darabokra hullása, egy álom, vagy a képzelet játéka-e.

Kertész Imre: A néző - Feljegyzések 1991-2001

Kertész Imre: A néző - Feljegyzések 1991-2001

Magvető, 2016, 320 oldal, 3990 HUF

 

Öt évvel a 2001-2003 között született feljegyzések (Mentés másként – Feljegyzések 2001-2003, Magvető, 2011) után most megjelenik az előzmény, 1991 októberétől 2011 márciusáig. A korábban belső emigrációba vonult Kertész ebben az időszakban már szabadon utazhatott, tarthatott előadásokat külföldön. Az író A néző által lefedett időszakban vesztette el első feleségét, és talált újra társra, naplója állandó útitársa volt, bárhová is ment, ám feljegyzéseivel nemcsak dokumentált, de folyamatosan ön- és létértelmezett is. A végeredmény pedig: „Krónika mint önvizsgálat. Mindent leírni, úgy, ahogy jön.”

Megjelenés: március 10. 

Phyllis T. Smith: Én, Livia

Phyllis T. Smith: Én, Livia

Fordította: Ballai Mária, Agave, 2016, 384 oldal, 3680 HUF

 

Az Agave megjelenteti 2014 romantikus történelmi bestsellerét, melyben a 14 éves Livia kihallgatja, ahogy apja és arisztokrata ismerősei merényletet terveznek Caesar ellen, ám ahelyett, hogy engedelmes lányként elengedné a füle mellett a hallottakat, apja legfőbb politikai fegyverévé válik. Hozzámegy  Caesar hadseregének egyik parancsnokához, ám közben megismerkedik Caesar fogadott fiával és örökösével, a 18 éves Octavianusszal, aki teljesen elvarázsolja. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a lány választani kényszerül, ám választása eredményéről még csak nem is álmodozott. Ő lesz a Római Birodalom legnagyobb hatalmú asszonya.

Megjelenés: március 8. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.