Új szponzort kell keresnie a Man Booker-díjnak

Új szponzort kell keresnie a Man Booker-díjnak

.konyvesblog. | 2019. január 28. |

milkman_1.jpg

Kép forrása

Új szponzort keres a Man Booker-díj, miután az eddigi befektető, a Man Group bejelentette, hogy 18 év után befejezné együttműködését a legnagyobb brit irodalmi díj alapítványával.  A Booker Prize Foundation azt nyilatkozta, a megbízottjai már tárgyalnak egy új szponzorral és biztosak benne, hogy 2020-ra már meglesz az új finanszírozó. Megnyugtatásképp pedig azt is hozzátették, hogy a két díjat a megszokott módon át fogják adni ebben az évben is. 

A Man Group 2002 óta szponzorálta a Booker-díjat, és 2005 óta a nemzetközi Man Bookert. A cég vezérigazgatója, Luke Ellis azt mondta, kiváltság volt számukra, hogy közel két évtizedig a díjak szponzorai lehettek, de most alapos megfontolást követően úgy döntöttek, hogy az irodalmi díj helyett inkább más ügyeket szeretnének támogatni.

Anna Burns nyerte a Man Booker-díjat

Kép forrásaAnna Burns kapta a 2018-as Man Booker-díjat Milkman című regényéért. Bizonyos értelemben történelmet írt, mert ő az első észak-ír szerző, aki átvehette az 50 ezer font jutalommal járó elismerést. A Milkman a harmadik megjelent könyve. Egy tizennyolc éves lányról szól, akit szexuálisan...

A Man Group döntésével kapcsolatban Helena Kennedy, a Booker Prize Foundation elnöke azt nyilatkozta, hogy a cég kiváló és nagylelkű szponzor volt elmúlt 18 évben, és hogy az ő támogatásuknak is köszönhető, hogy a világ egyik legjelentősebb irodalmi díjává válhatott a Man Booker. Szerinte minden jó dolog véget ér egyszer, viszont a díjak történetében most új fejezet kezdődhet egy új támogatóval.

Forrás: The Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.