Anna Burns nyerte a Man Booker-díjat

.konyvesblog. | 2018. október 16. |

anne_buns.jpg

Kép forrása

Anna Burns kapta a 2018-as Man Booker-díjat Milkman című regényéért. Bizonyos értelemben történelmet írt, mert ő az első észak-ír szerző, aki átvehette az 50 ezer font jutalommal járó elismerést. A Milkman a harmadik megjelent könyve. Egy tizennyolc éves lányról szól, akit szexuálisan zaklat egy idősebb, befolyásos férfi. Burns meglehetősen meglepődött és meghatódott, amikor kiderült, hogy ő a díj nyertese. Barátainak, családjának és kiadójának köszönte meg a támogatást, majd gratulált a rövidlistán szereplő többi szerzőnek. 

A rangos irodalmi elismerést 50. alkalommal adták át. Mint korábban írtuk, az idei évben a női szerzők domináltak a rövidlistán, Anna Burns mellett Esi Edugyan, Daisy Johnson, Rachel Kushner, Richard Powers és Robin Robertson szerepelt rajta. Az 50 ezer font pénzjutalommal járó Man Booker-díjat korábban V.S. Naipaul, Salman Rushdie, Margaret Atwood és Hilary Mantel is elnyerte. Eredetileg brit, ír és a brit Nemzetközösséghez tartozó országok írói részesülhettek az elismerésben, 2013-ban azonban megváltoztatták a szabályokat. Azóta minden angol nyelven alkotó jelölhető a díjra, ha a művük megjelent az Egyesült Királyságban. 

Tavaly az amerikai George Saunders nyert Lincoln in the Bardo című kötetével. Az előző évben diadalmaskodó Paul Beatty után ő volt a második amerikai író, aki megkapta a díjat.