Jonathan Franzen bejelentette, hogy visszavonul

Jonathan Franzen bejelentette, hogy visszavonul

.konyvesblog. | 2018. június 28. |

franzen1_1.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Jonathan Franzen a napokban azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy valószínűleg a következő regénye után nem fog többet írni. „Úgy érzem, ez lesz az utolsó” – mondta, pedig csak jövőre fogja betölteni a hatvanat. Bár anno a Szabadság és a Tisztaság megjelenése után is pedzegette a visszavonulást, az ígéretét eddig nem váltotta be. Ezúttal viszont biztosabbnak látja a dolgot, mert mostanában sok támadás érte, a könyveladásai csökkentek, az egyik regényének tévés adaptációja pedig elakadt. 

Jonathan Franzen: Nem fetisizálom a boldogtalanságot

Fotó: Valuska Gábor A Nagy Amerikai Regény címkéjét olcsó fogásnak tartja, a hazug reklámok dühítik, a közösségi médiától rosszul van, viszont imád versenyezni és szenvedélyes madárleső. A 22. Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a kortárs amerikai próza egyik legizgalmasabb művelője és alakítója, Jonathan Franzen, aki a nyitórendezvényen még azt fejtegette, miért az írást tartja a legjobb drognak, a Könyvesblognak adott interjújában azonban gyerekkorról, barátságról és az őt sokáig emésztő haragról is mesélt.

Franzen egyébként épp két hete fejezte be a Tisztaság forgatókönyvét. Az interjúban többek közt azt is elmondta, hogy bár egész életében ambivalens volt a viszonya a televízióval, rá kellett ébrednie, hogy az emberek többsége ma már inkább tévét néz, mint olvas, és a nagy kulturális pillanatok helye ma már a képernyő. 2012-ben egyébként az HBO számára a Javításokból is készített adaptációt, de abból végül nem lett semmi. Ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy a Tisztaság előkészületi munkái is leálltak (ez éppen az interjú közben derült ki).

Állítólag nem dühös emiatt, a munkáját elvégezte és ki is fizették, így most tud a többi projektjére is koncentrálni, például szeretne írni a National Geographicnak egy cikket a tengeri madarak populációjának drasztikus csökkenéséről. Emellett új regényt is tervez, bár a sztori még egyelőre kezdeti fázisban van. Közben pedig folyamatban van egy esszékötet kiadása is, a már megjelent írásaiból, noha egy-két cikke miatt a közelmúltban komoly támadások érték. 

Franzen akaratán kívül írta meg a Nagy Amerikai Regényt

Európa Könyvkiadó, 632 oldal, 2012, 3825 HUF "Egyáltalán nem gondolom, hogy irányítani tudnám az emberek életét vagy meggyőződéseit. Regényíró vagyok. Örömet akarok szerezni az olvasóimnak." - Mondja Jonathan Franzen, aki regényeivel (Javítások, Szabadság) mégis hatalmas befolyással van olvasóira. Franzent az amerikai kritika a legfontosabb kortárs regényírónak kiáltja ki, aki megírta a Nagy Amerikai Regényt, ő mégis inkább szerényebb szavakkal jellemezné magát.

Az tény, hogy a könyveladásai az elmúlt években jelentősen csökkentek. Míg a Javításokat 2001-ben 1,6 millió példányban adták el, addig a Szabadságot 2010-ben már „csak” 1,15 millióan vették meg. A 2015-ös Tisztaság ehhez képest viszont alig több, mint 250 ezer példányban kelt el, annak ellenére, hogy a kritika eddig minden könyvét méltatta. Valószínű ezek is közre játszanak abban, hogy Franzen úgy érzi, a hatodik könyve lesz az utolsó. Hogy a regény miről fog szólni, azt egyelőre nem árulta el. 

Forrás: The New York Times