Irodalmi alapítványt hoz létre Olga Tokarczuk

Irodalmi alapítványt hoz létre Olga Tokarczuk

.konyvesblog. | 2019. október 22. |

tokarczuk_1.jpg

Forrás: Martin Kraft / Wikimedia

Új irodalmi alapítvány létrehozását jelentette be hétfőn Olga Tokarczuk irodalmi Nobel-díjas lengyel író – írta az MTI. Az írók, műfordítók munkáját, valamint irodalomtörténeti kutatásokat támogató intézmény a nyugat-lengyelországi Wroclawban fog működni.

Az alapítvány egy Wroclaw város által adományozandó villában fog működni, a székhely teret nyújt majd olyan „nemzetközi párbeszédhez", amely az irodalom lehetőségeiről szól „a látható és láthatatlan világ diagnosztizálásában", abban, hogyan lehet leírni „az olyan valóságot, amelyben fenyegetően gyorsan növekednek az idegengyűlölő és nacionalista hangulatok" - közölték a Tokarczuk részvételével megtartott wroclawi sajtókonferencián. 

A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal

A múlt héten hirdették ki, hogy a 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk, míg a 2019-eset Peter Handke nyerte el. Eddig úgy tűnt, a világ, illetve a sajtó jól fogadta Tokarczuk győzelmét, Handke esetében azonban már sokkal vegyesebb a kép, közéleti tevékenysége miatt ugyanis nem mindenki tartja...

Az alapítvány székhelyéül szolgáló villa a 2005-ben elhunyt Tymoteusz Karpowicz lengyel költőé volt. Tokarczuk a sajtókonferencián elmondta: attól tart, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélése után művei „elképesztő elvárásokat" keltenek, hogy regényeit ezentúl „a világ kijavítására tett próbálkozásként" értelmezik. Közölte: már bizonyos ideje egy új, feltehetőleg jövő ősszel bemutatandó könyvön dolgozik, amely „mindenki számára meglepő lesz", mégpedig abból a szempontból, hogy milyen irodalmi szinten „kommunikál az olvasóval", milyen irodalmi kontextusra hivatkozik.

Az irodalom küldetéséről szólva, az író úgy látja: a valóságot a művekben sokoldalúan kell megvilágítani, úgy, hogy a nézőpontok „különbözzenek, de egyúttal egyenjogúak legyenek". Az író „politikus alkatnak" nevezte önmagát. Kifejtette: „minden reflektáló ember szükségszerűen politikus alkat, mert világnézete van". A Nobel-díj átvételekor előadandó beszédről Tokarczuk elmondta: erről már megvan az elképzelése, de még át kell gondolnia, pontosan mit emel ki.

Forrás: MTI