Harper Lee és Truman Capote egy titokzatos tolvaj után nyomoz

.konyvesblog. | 2015. augusztus 14. |

Truman Capote és Harper Lee gyerekkori barátsága inspirálta azt az ifjúsági könyvet, amely jövő márciusban jelenik meg az Egyesült Államokban. A Tru and Nelle című regényt G Neri írta, aki eddig több ifjúsági könyvet is jegyzett, de korábban dolgozott már rendezőként, illusztrátorként és producerként is. A két író barátsága eddig sem volt titok (kölcsönösen segítették például egymást a munkában), de G Neri a New York Times-nak azt mondta: alig akarta elhinni, hogy eddig még senki sem dolgozta fel a gyerekkori barátságukat.

A kép 1960-ban készült, amikor Capote a Hidegvérrel című könyvéhez gyűjtött anyagot, Lee pedig segített neki

A két gyerek akkor találkozott először, amikor a kis Capote az alabamai Monroeville-be, Harper Lee szülővárosába költözött valamikor a húszas években. Lee elég fiús volt, emiatt a vele egyidős lányokkal nem nagyon találta meg a közös hangot, Capote pedig tartott a fiúktól, így hamar egymásra találtak, a lány pedig Capote védelmezője lett. Az ifjúsági regény ötlete a Capote című film nézése közben ötlött fel Neriben, aki szerint a két író valós élete egyszerre elképesztő és vicces, szomorú és egyben nagyon is emberi.

A kis Truman Capote

A sztori középpontjában egy nyomozás áll, a két gyerek ugyanis egy tolvaj nyomába ered, aki a helyi üzletből némi édességet és egy melltűt nyúlt le. Neri azt mondja, a valódi Lee és Capote gyerekként többször bújt játékból Sherlock Holmes és Dr Watson bőrébe, és így próbáltak magyarázatot találni a kisvárosban történt rejtélyes esetekre. Maga a történet a valóságból nőtt ki, és ahogy Neri fogalmaz: a karakterek, a város és a korszak túlságosan gazdag, színpompás és elképesztő ahhoz, hogy pusztán tényirodalom szülessen róluk.

Lee és Capote egyébként barátok maradtak azután is, hogy a férfi 1933-ban New Yorkba költözött. A népszerűséggel és a hírveréssel azonban a két fiatal barátsága is egyre romlott. Capote nagyon rosszul viselte a Pulitzer-díjjal is elismert Ne bántsátok a feketerigót! sikerét, és olyan híresztelések is szárnyra kaptak (hogy tőle vagy mástól származtak, nem tudni), hogy valójában nem is Lee, hanem Capote írta a regényt. Kapcsolatuk akkor romlott meg végérvényesen, amikor Capote egészen egyszerűen kihagyta Lee-t azoknak a sorából, akiknek köszönetet mondott a Hidegvérrel megírása alatt nyújtott segítségükért.

Harper Lee és Mary Badham, aki Scoutot játszotta a filmben

Kettejük barátsága annak idején nagyban inspirálta amúgy Lee-t a Ne bántsátok a feketerigót! (Dill Harris alakját róla mintázta Harper Lee), és a hamarosan magyarul is megjelenő Menj, állíts őrt! írása közben. Utóbbi évtizedekig a fiókban porosodott, amikor előkerült, sok kérdés merült fel a valódiságával kapcsolatban, mindenesetre a megjelenésekor szenzációs eladási adatokat produkál. A könyv a felnőtt Scout történetét követi nyomon, aki visszatér alabamai szülővárosába, hogy meglátogassa immáron idős apját, Atticust. A regény várhatóan novemberben jelenik meg magyarul a Geopen Kiadó gondozásában.

Képek forrása: gregneri.com