Halogénelemet neveznének el Terry Pratchett-ről

.konyvesblog. | 2016. január 11. |

b_5_cegwcaitihl_1.jpgNemcsak Lemmy Kilmisterről akarnak kémiai elemet elnevezni manapság, hanem a 2015-ben elhunyt Terry Pratchett-ről is. Egy hét alatt majdnem 12 ezren írták alá a petíciót, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a periódusos rendszer egyik új eleme az oktarin nevet kapja. Az egyelőre 113, 115, 117 és 118 névre hallgató új elemeket hivatalosan azok a tudóscsapatok nevezik el, akik felfedezték őket, ám a The Chronicle Flaskon blogoló kémikus, dr. Kat Day felvetette, hogy nevezzék a 117-et oktarinnak, a  jele pedig Oc (a Láthatatlan Egyetem könyvtárosának tiszteletére ejtsd: ook) legyen. A petícióról még Prachett hivatalos Twitter-oldala is posztolt, amit az író asszisztense, Rob Wilkins üzemeltet.

Pratchett az első Korongvilág-könyvben a mágia színének nevezte az oktarint, a nyolcadik színnek, "melyet a Korong mérhetetlen mágikus tere hoz létre az erős napfény megtörésével". A Korongvilág univerzumban az oktarint egyedül a varázslók és a macskák látják, zöldessárgás lila színű, tehát elég jól passzolna egy új halogénelemhez. Day szerint nemcsak azért lenne megfelelő a név, mert egy legendás író előtt tiszteleg, hanem azért is, mert –ine végződésű (octarine), épp mint a többi elem a halogén csoportban.

Minden új elemet egy mitológiai fogalomról vagy karakterről, egy ásványról vagy hasonló anyagról, egy helyről vagy földrajzi tájegységről vagy egy tudósról kell elnevezni. Az oktarin a mitológiai kategóriában száll versenybe. A Korongvilág-sorozat istenekről és hősökről szól, írja Day, és tény, hogy nem olyan ősi, mint a görög mítoszok, de egyszer az lesz. Az idő relatív, és ha másban nem is, abban biztos, hogy Pratchett jót kuncogna az ötleten. 

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!