Magyar származású költőé a hét verse a Guardianen

Magyar származású költőé a hét verse a Guardianen

A budapesti születésű brit költő, George Szirtes egy kisfiú beilleszkedéséről szóló költeményét méltatja a lap.

ki | 2024. április 11. |

A brit Guardian napilap ezúttal a hét verse rovatába a magyar származású költő, George Szirtes Diesel or steam (a.m. Dízel vagy gőz) című versét választotta, mely a szerző 2021-es, Fresh Out of the Sky című kötetében jelent meg. A költemény egy választás elé állított kisfiúról szól, egy vonatokkal kapcsolatos, látszólag ártatlan kérdésben kell döntenie. Csakhogy ő is tudja, hogy a válaszon valójában elég sok múlik: az, hogy befogadják-e maguk közé a társai vagy kiközösítik.

Magyarság, idegenség

George Szirtes 1948-ban született Budapesten, szüleivel 1956-ban Londonba emigrált. Verseit, tanulmányait angol nyelven írja, számos költészeti díjat nyertek a kötetei. Magyarra fordított verseit antikvár kiadásokban lehet megtalálni.

Az említett kötet számos verse

foglalkozik az addigi lakóhelyéről hirtelen új, ismeretlen helyre és szokások közé pottyant gyerek és család élményeivel.

A hármas rímben írt szonettek határokról, választásokról, ködös látóhatárról szólnak, a Guardian pedig kiemeli, hogy angol nyelven ez a rímképlet különösen nehéz, nagy tehetséget kíván. A tercetekkel való játék visszatükrözi azt a folyamatos választáskényszert, amiben a vers narrátora találja magát, de a hezitálást is.

A másik gyerek azt teszteli, hogy mit tud, mit ismer a kultúrájukból az új fiú, aminek az ismerete egyben a férfi britség fokmérője. Az utolsó versszak azonban már a menni vagy maradni, a túlélés kérdését veti fel.

Szirtes az írás mellett műfordítóként is jelentős munkát végez. Többek közt az ő nevéhez fűződik Krasznahorkai László Sátántangójának angol nyelvű változata, de fordította már Szabó Magda, Krúdy, Márai, Rakovszky, Kosztolányi, Madách műveit is.

George Szirtes szerint a kultúra nem tisztán nemzeti ügy
Tovább olvasok

(The Guardian)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.