Ezeket a könyveket vásároltátok 2015-ben

.konyvesblog. | 2016. január 29. |

Helyesírási szótár, bélügyek, amnéziás lány és holokauszttúlélő szerelmesek - 2015-ben ezeket a könyveket vásároltátok a legtöbbször a Bookline összesítése szerint. Népszerűek voltak a felnőtt színezők, a gasztrokönyvek, és a filmfeldolgozások is sokat lendítettek egy-egy kötet népszerűségén.

A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása tavaly meghódította az eladási listákat, ami már csak azért is figyelemre méltó, mert a Bookline sikerlistája az egyéni vásárlások alapján készül, az intézményi vásárlások nem indokolhatják a könyv sikerét. 2015-ben a Bookline összesítése szerint a legsikeresebb magyar regény Gárdos Péter Hajnali láz című kötete lett, és a sikerkönyvek között van a helye Paula Hawkinstól A lány a vonaton című thrillerének is, amely egész évben szerepelt a listán, májusban és júniusban is dobogós helyezése volt, júliusban is csak a negyedik helyre szorult vissza, az e-könyvek között pedig az első helyezést érte el júliusban.

Nagyot ment Giulia Enderstől a Bélügyek, amelynek sikerült 240 napig a sikerlistán maradnia, szinte egész évben kirobbanthatatlan volt a legkeresettebb könyvek közül. Veronica Roth, a Beavatott-trilógia szerzője azzal írta be magát a legjobbak közé, hogy egy hónap alatt ő is 40 helyet lépett előre 2015 januárjában. Alföldi Róbert interjúkötete is szépen haladt tavaly a dobogó felé; mellette pedig ott toporgott Piketty bestsellere, A tőke a 21. században, ami közérthetően mutatja be korunk gazdasági folyamatait; a könyv 36 helyet ugrott előre júniusban.

Frei Tamás az egyetlen olyan szerző a sikerlistán, akinek sikerült kétszer is meghódítania a csúcsot, és első helyen szerepelnie. Októberben és novemberben is az Agrárbáróké volt a dobogó legfelső foka, a szövevényes nemzetközi játszmákat és országokat átívelő gátlástalanságot bemutató regény decemberben is csak a második helyre csúszott vissza.

A relaxációs mesék és stresszoldó technikák népszerűsége töretlen volt idén, sokszor szerepelt a toplistán Vekerdy Tamás, Kádár Annamária, Lori Lite és Beck Andrea pszichológia témájú könyve. Kádár Annamária Mesepszichológiája 254 napig szerepelt 2015-ben a Bookline sikerlistáján, míg Beck Andreától A Titoktündér már több mint egy éve, 416 napja szerepel a toplistás könyvek között.

Rekord ideig, összesen 209 napig szerepelt a legjobbak között Johanna Basford Titkos kert című felnőtteknek szánt színezőkönyve, ami háromszor volt dobogós, júniusban, rögtön a megjelenést követően az első helyet szerezte meg, júliusban pedig a másodikat. A gasztrokönyvek közül kiemelkedik az év végén új lendületet kapó Bernáth József-könyv, hiszen novemberben 40 helyet lépett előre.

Egy-egy filmfeldolgozás is sokat lendít a könyvek népszerűségén. A szürke ötven árnyalata a film bemutatását követően új lendületet kapott február hónapban, az Útvesztő-trilógia, a Beavatott-sorozat és Jane Hawking regénye, az Utazás a végtelenbe is új erőre kapott a filmbemutatók után. De újra előtérbe került a Marsi is, a Matt Damon főszereplésével készült film bemutatása után.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.