Ezeket a könyveket olvasta Obama a nyáron

.konyvesblog. | 2019. augusztus 15. |

(Kép forrása)

Barack Obama hatalmas könyvmoly, már az elnöksége idején rendszeresen beszámolt arról, hogy mit olvas(ott) éppen, és ezt a jó szokását megtartotta azóta is. Friss Facebook-bejegyzésében bemutatta a nyári olvasmányait, ezek egy része már megjelent magyarul, és van közte olyan is, amely majd ősszel fog.

Talán nem akkora meglepetés, hogy az exelnök hatalmas Toni Morrison-rajongó – 2012-ben alkotói tevékenységéért Szabadság-medállal tüntette ki és az író pár napja bekövetkezett halálakor nemzeti kincsnek nevezte Morrisont, most pedig a művek (A kedves, Nagyonkék, Salamom-ének, Sula, stb.) újraolvasását javasolja.

Természetesen Obama sem hagyta ki az idei nyár egyik nagy durranását, A Nickel-fiúkat, amely egy igaz, brutális történeten alapul. Az exelnök nehéz, de szükséges olvasmánynak nevezte, amely azt vizsgálja, hogy a szegregációs Jim Crow-törvények és a tömeges bezárások hogyan törtek derékba sorsokat. A regény októberben jelenik meg magyarul a 21. Század Kiadó gondozásában.

A legjobb fajta science fiction – Obama ezekkel a szavakkal jellemezte Ted Ching novelláskötetét, a Kilégzést, amely a világpremierrel egy időben jelent meg magyarul is (ITT írtunk róla). Lauren Wilkinson American Spy című regénye nem jelent meg nálunk, de Obama szerint a könyv sokkal több egy sima kémregénynél, és olyan témákat érint, mint a család, a haza, a szeretet. 

A listán szerepel Hilary Mantel fikcionalizált Thomas Cromwell-regénye, a Farkasbőrben (ITT írtunk róla), ami már 2009-ben megjelent, de Obama szerint ő akkortájt „kicsit elfoglalt” volt, ezért most pótolta, és most is szupernek találja.  Murakami Haruki Férfiak nők nélkül című kötete (ITT bele tudtok olvasni) az exelnök szerint azt vizsgálja, mi történik azokkal a férfiakkal, akik úgy élik az életüket, hogy a „fontos nők” kimaradnak a mindennapjaikból; Obama szerint a kötet megindít és összezavar egyszerre, és néha több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Egy erőteljes női sztori bontakozik ki Hope Jahren Lab Girl című kötetéből, amely „gyönyörűen megírt memoár” egy olyan nő életéről, aki a tudománynak szentelte magát. Abszolút friss könyvnek számít Téa Obreht Inlandje, amire Obama annyit írt, hogy pont ezért nem akarja elspoilerezni, viszont akik már nagyon vártak egy Obreht-regényt, azok nem fognak csalódni.