Elhunyt Maurice Sendak

.:wendy:. | 2012. május 08. |

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Amerika egyik legismertebb illusztrátora, az Ahol a vadak várnak című világhírű mesekönyv szerzője, Maurice Sendak. Az alkotó egy korábbi agyvérzés komplikációiba halt bele.

A brooklyni születésű, zsidó emigráns szülők gyermekeként felnövő Sendak több családtagját elvesztette a holokausztban, ez a tragikus családi háttér saját bevallása szerint igen szomorúvá tette gyerekkorát, kisgyermekként már szembesülnie a halállal. Sokat betegeskedő gyerek volt, a hosszú heteken át tartó ágyhoz kötöttség miatt szerette meg a könyveket. Tizenkét évesen látta először az 1940-es Disney-rajzfilmet a Fantáziát, ennek hatására döntötte el, hogy maga is illusztrátor lesz, Walt Disneyt mindig is nagy elődjeként tartotta számon. Első illusztrációi 1947-ben jelentek meg Atomics for the Millions címmel, az ötvenes években könyvillusztrátorként dolgozott, majd saját történetek írásába kezdett.

Az Ahol a vadak várnak 1963-ban jelent meg. A tízmondatos gyönyörű mesekönyv Amerikában az évek alatt klasszikus lett. A történet egy " dühös, farkasjelmezes kissrácról, Maxról szól, aki villával kergeti a kutyát, ezért az anyja vacsoramentes szobafogságra ítéli. A gyerekszoba aznap este hatalmas, sötét erdővé változik át, óceánnal, hajóval és egy szigettel, amelyen félelmetes szörnyetegek élnek. Max tekintete azonban még az övékénél is rémisztőbb, azért a vadak megválasztják királyukká, majd a fiú vezetésével irdatlan tombolás veszi kezdetét: üvöltözés, fára mászás és trappoló felvonulás. A nap végére Max kifárad, megéhezik és úrrá lesz rajta a magány. A vadak marasztalása ellenére így hazahajózik, egészen a szobájáig, ahol vár rá egy tányér gőzölgő, meleg leves. A pár oldalas gyerekkönyvet már korábban az egekig magasztalták, amiért ilyen minimális terjedelemben és költői eszközökkel feldolgozza a düh, az anya-fia kapcsolat és még a kolonializmus témakörét is" - írtuk korábban Sendak könyvéről. A történetből 2009-ben forgatott Spike Jonze filmet, és a forgatókönyvíró, Dave Eggers végül ezt regénnyé is átdolgozta.

Sendak tavaly még egy új mesével jelentkezett, azután, hogy 1981-ben utoljára pubikált. Akkor az Outside Over There című gyerekkönyv a Lindbergh-bébi elrablását dolgozta fel.  A legutolsó Sendak-mű pedig a Bumble-Ardy, amelynek főhőse Bumble, a rosszcsont kismalac, aki már kilenc éves, és még sosem volt rendes születésnapi zsúrja (a jeles dátum amúgy pont június tizedikére esik, akárcsak Sendak születésnapja). Ezért elhatározza, hogy maszkabált rendez, amire meghívja kis barátait, de az események hamar kicsúsznak patái közül. - A meséről és egy különleges, ám soha meg nem valósuló J.R.R. Tolkien - Maurice Sendak-együttműködésről itt írtunk bővebben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.