Új Maurice Sendak-mese

Új Maurice Sendak-mese

.:Benedek:. | 2011. április 01. |

Az Amerikában, és a filmes feldolgozásnak köszönhetően lassan világszerte klasszikusnak számító mese, az Ahol a vadak várnak szerzője és illusztrátora, Maurice Sendak új könyvvel jelentkezik idén. A már nyolcvanhárom éves Sendak utoljára 1981-ben publikált, akkor jelent meg az Outside Over There című gyerekkönyve, amit a Lindbergh-bébi elrablása inspirált.

Az ősszel érkező új Sendak-mű, a Bumble-Ardy főhőse Bumble, a rosszcsont kismalac, aki már kilenc éves, és még sosem volt rendes születésnapi zsúrja (a jeles dátum amúgy pont június tizedikére esik, akárcsak Sendak születésnapja). Ezért elhatározza, hogy maszkabált rendez, amire meghívja kis barátait, de az események hamar kicsúsznak patái közül.

Bumble karaktere, más formában ugyan, de már a hetvenes évek elején feltűnt a Szezám utca rajzfilmes betétjeként. Ezt részletezzük videó segítségével a tovább után, és azt is megmutatjuk, hogy Maurice Sendak hogyan illusztrálhatta volna J.R.R. Tolkien könyvét, A hobbitot (régebbi fordításban: A babó).

 

 

Sendak régi sztorijában még egy kisfiút láthatunk Bumble szerepében, aki születésnapját magányosan tölti, mert édesanyja dolgozni ment, és ezért kilenc malacot hív vendégségbe. Elmondása szerint Sendak nem tudta elfelejteni a karaktert, mert vicces volt, ravasz és trükkös, minden benne volt, amit ő szeret. A kisfiúból pedig azért lett állat, mert végül is a fiúk gyakran úgy viselkednek mint a disznók. Az alábbi videóban részleteket mutatnak a vonatkozó Szezám utca epizódból és megmutatják az új képeskönyvet is.

 

 

Mi is csak a napokban lettünk figyelmesek arra, hogy a hatvanas években megvolt a lehetősége annak, hogy Sendak és J.R.R. Tolkien együtt dolgozzon. 1967-ben nemcsak Tolkien hetvenötödik születésnapja közeledett, hanem A hobbit amerikai megjelenésének harmincadik évfordulója. A kiadás szerkesztője megkérte Sendakot, hogy készítsen néhány vázlatot az esetleges együttműködés jegyében. Két illusztráció el is készült, az egyiken Zsákos Bilbóval és Gandalffal, a másikon pedig táncoló tündékkel (elfekkel). A Tolkiennek jóváhagyásra elküldött rajzokat azonban tévesen címkézte fel a szerkesztő, és a tündéket hobbitoknak nevezte. Tolkien érthetően rossz néven vette a kapitális hibát, azt gondolta, ez az ember nem is olvasta a könyvét, és elzárkózott az együttműködésből.

Aztán mégis felcsillant a remény, amikor Sendak az Ahol a vadak várnak angliai megjelenésekor Angliában járt sajtókörúton. Oxfordba már meg is szerveztek egy találkozót, de a megelőző napon az akkor harminckilenc éves Sendak komoly szívrohamot kapott, és egy birminghami kórházba került. Kettejük találkozása végül sosem valósult meg, pedig micsoda páros lettek volna!

 

A tündés vázlat elveszett, viszont Zsákos Bilbó és Gandalf jelenetét mi is megmutatjuk: