Eredeti Micimackó-vázlatot találtak egy konyharuhába tekerve

Eredeti Micimackó-vázlatot találtak egy konyharuhába tekerve

Évtizedek óta rejtőzött egy eredeti Micimackó-vázlat egy pincében, egy fiók hátsó részében, elfeledve. Most az ikonikus karaktert és barátját, Malackát ábrázoló rajz méregdrágán kelhet el egy brit aukción.

ko | 2023. augusztus 30. |

Az értékesítésért felelős aukciósház, a Dominic Winter Auctioneers szerint a fekete-fehér vázlat lehet az utolsó példány, amelyet az illusztrátor E.H. Shepard készített, és amely az első Micimackó könyv egyik utolsó rajza. Shepard 79 évesen rajzolta az illusztrációt egy kis 3,5 x 6,5 hüvelykes kártyára. A kártya 1958-as keltezésű – azaz, több mint három évtizeddel a könyv 1926-os megjelenése után készült.

"Harminc évvel később rajzolták meg, persze nem pontosan ugyanolyan, mint az eredeti rajz, amelyet a könyvhöz készítettek az 1920-as években, de épp ez a legjobb benne" - mondta Chris Albury, az aukciósház vezető árverezője és értékbecslője. Az illusztráción az látható, ahogyan Micimackó elsétál a naplementébe a barátjával, Malackával. „Időről időre látjuk ennek a híres rajznak a reprodukcióit, amelyeknek nincs kereskedelmi értéke, ezért nagy örömünkre és szolgált, hogy azonnal hitelesíthettük, és megmenthettük attól, hogy olcsó nyomatnak tűnjön” – írja Dominic Winter az árverezők nyilatkozatában. Az aukciósház szerint az illusztráció 20-30 ezer fontot (9-13 millió forintot) érhet.

A.A. Milne Micimackója már a megjelenésekor azonnali sikert aratott, az első kiadásból 35 000 példány kelt el az Egyesült Királyságban. Mára több mint 50 millió példányt adtak el belőle világszerte. Az újonnan felfedezett rajz a néhai Christopher Foyle, egy híres brit könyvesbolt-lánc, a Foyles könyvesboltok egykori elnökének birtokában volt, amelyet nagyapja, William alapított 1903-ban. A vázlatot Foyle özvegye, Cathy találta meg találta elrejtve egy fiókban a pince mélyén.

Albury úgy véli, hogy a rajz az egyik híres Foyles irodalmi ebéden készült, amelyet Christina Foyle, Christopher nagynénje tartott, ahol olyan vendégek jelentek meg, mint John Lennon és Bertrand Russell. A képen ceruzanyomok láthatók a tinta alatt – ami az aukciósház szerint azt mutatja, hogy „ugyanazzal a szeretettel és gondossággal készült, mint bármely eredeti Micimackó-rajz”. Az eredeti könyvben a vázlat egy ünneplést követő jelenetet ábrázol, ahol Róbert Gida megajándékozza Micimackót, közvetlenül azelőtt, hogy a szereplők újra játékká válnának. 

Forrás: Smithsonian Magazine

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mi minden történt Micimackóékkal, mielőtt a Százholdas Pagony lakói lettek?

Mindig van egy Mielőtt - mondja a Nyuszi, Jane Riordan mesekönyve pedig pontosan ezt kutatja. Nevezetesen azt, hogy mi történt Róbert Gidával, Micimackóval meg a többiekkel, mielőtt mi, olvasók megismertük volna őket. Olvass bele!

...
Szórakozás

Micimackó és Malacka igazi vérfürdőt rendez egy új horrorfilmben

Róbert Gida egyetemre megy, a magára hagyott Micimackó és Malacka pedig hamar visszavedlik vadállattá, és éhesen zsákmány után néz.

...
Szórakozás

Felszabadultak a Micimackó jogai, Ryan Reynolds azonnal lecsapott

Az eredetihez nagyon hasonló illusztrációk is készültek a videóhoz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

Trogmayer Éva mesekönyvében a két kalandor madár ezúttal Szeged felé veszi az irányt, velük együtt pedig a gyerekek is felfedezhetik az alföldi város érdekességeit, titkait. Olvass bele a Frida és Gubanc Szegeden című kötetbe!

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?