Vicuska és Gergő meztelen szobrát adták át Egerben  

Vicuska és Gergő meztelen szobrát adták át Egerben  

Szanyi Péter szobrászművész készítette el Gergő és Vicuska szobrát, amit szombaton adtak át Egerben, a Végvári vitézek terén, írja a Telex.

sa | 2021. május 31. |
Gárdonyi Géza
Egri csillagok
Ez a leírás helye
-

A lap kikereste azt a részletet az Egri csillagokból, ami alapján a szobor született. Ez az a jelenet, amikor a patakban fürdő gyerekek megpróbálnak elbújni Jumurdzsák elől:

„– Bújjunk el! – mondja dideregve. – Bújjunk el! Törököt láttam.

A lovat egy-két rántással fához köti. Felkapkodja a földről a ruháját. S fut a két meztelen kisgyerek egy galagonyabokornak. Megbújnak, meglapulnak a bokor mögött az avarban”

A Telex azt írja, a szobrot közadakozásból készítette a művész, és eredetileg a patakpartra került volna, de ahhoz a vízügyi hatóság végül nem járult hozzá. A leleplezése után viszont sok kritika érte az alkotást. Az Egri Ügyek szerint volt, aki azt kifogásolta, hogy miért “feketék” a gyerekek, mások szerint “Gergőnek nagy a heréje” és volt, aki a pedofiloktól féltette Egert.

Tény, hogy az elmúlt években a gyermekvédelmi szervezetek, köztük a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is sokszor hangsúlyozza, miért ne posztoljunk a közösség médiában a gyerekünkről meztelen fotót.

A szobor leleplezésének időpontja ráadásul (nyilván teljesen véletlenül) azért is szerencsétlen, mert az Országgyűlés ezen a héten tárgyalja azt az indítványt, ami a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szól.

Mindeközben az Egri csillagok továbbra is toronymagasan az egyik legnépszerűbb könyv Magyarországon - de úgy, hogy a legtöbb magyar számára azért ez elsősorban iskolás kori (kötelező) olvasmány. Ennek apropóján 2020-ban elővettük a regényt, hogy újraolvassuk, és kiderült, hogy felnőttként olvasva is nagyon szórakoztató. Ahogy Ruff Orsolya írta róla: “a mai napig egy nagyon jól működő, olvasmányos kalandregény, akkor is, ha a tényleges csúcsesemény szempontjából nagyon messziről indít.”

A regényről szóló podcastünket ITT meghallgathatod.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Bevalljuk, hogy szerettük az Egri csillagokat [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében ezúttal a történelmi regények, ismeretterjesztő könyvek, képregények kerültek a középpontba.

...
Nagy

Testvérnépnek tekinti a magyarokat az Egri csillagok török fordítója

...
Hírek

Megjelent törökül az Egri csillagok