Eddig kiadatlan verseivel emlékeznek Iain Banksre

.konyvesblog. | 2015. február 19. |

(Kép forrása)

Fiatalkori, eddig kiadatlan verseivel emlékeznek a két éve elhunyt Iain Banks skót íróra, a kötet Poems címmel jelent meg február 16-án, a szerző születésnapján.

Banks főleg regényeivel vált népszerűvé, The Quarry című utolsó kötete 11 nappal a halála után jelent meg Nagy-Britanniában. Ezt a regényét írta akkor, amikor 2013 áprilisában kiderült, hogy végső stádiumú epehólyagrákban szenved. Akkor lemondott minden előre meghirdetett vagy tervezett nyilvános szereplést, és feleségül vette élettársát. Állapotáról a barátai által létrehozott honlapon rendszeresen beszámolt, 2013 júniusában hunyt el.

Banks legelső publikált alkotása egy vers volt, amely 041 címmel 1983-ban jelent meg a New Writing Scotland című lapban.

Iain Banks: 041

My lady's voice on the phone
Like an electric thread of silk
Drawing me through night and thought
To a stormy city
A handful-hundred miles away.
'There's thunder
Can you hear it?'
I hear
Something too fine, too balanced
To be called tangle,
Too wisely innocent of plans, devices
To be named weave.
I press the plastic closer,
Try to bring her nearer.
'Can you hear the thunder?'
But the gale is drowned,
The rain hushed;
Thunder quieted.
She speaks,
And a gentler force
Overwhelms all of them.

(1983)

Ő azonban a karrierje kezdetén nem törekedett arra, hogy önálló kötetben jelentesse meg a verseit, inkább beleszőtte azokat a prózai műveibe. 2012 környékén gondolta meg magát, amikor is sikerült meggyőznie barátját, a szintén író Ken MacLeodot, hogy közös kötetben jelentessék meg azokat a költeményeket, melyeket a hetvenes években, még fiatal emberekként vetettek papírra. Ez a kötet jelent meg a héten, a skót író születésnapjára időzítve.

Forrás: Telegraph