Hírek bob_dylan

Dylan dalszövegeit foglalták cikkekbe svéd tudósok

.konyvesblog. | 2016. december 05. |

Öt Svédországban élő tudós 17 éve kötött egy fogadást, amit az nyer meg, aki a nyugdíjazásáig a lehető legtöbb Bob Dylan-idézetet csempészi a publikált munkáiba. A fogadás nem komoly tudományos munkákra vonatkozik, hanem például könyvek bevezetőire, vagy mások kutatásairól szóló cikkekre. A fogadásról két éve adott hírt a Guardian, amibe most keresési melléktermékként belefutottunk, és mivel teljesen le vagyunk nyűgözve, úgy döntöttünk, hogy hírt adunk róla.

Kapcsolódó cikkeink:

Bob Dylan minden idők egyik legjobb költője

Bob Dylan nem megy el Stockholmba, hogy átvegye a Nobelt

Bob Dylan végre elmondta, mit gondol a Nobel-díjáról

Mario Vargas Llosa kiakadt Dylan Nobel-díján

Barna Imre: Dylan dalszövegei egy folyton alakot váltó lírai én szürrealisztikus látomásai

A fogadás 1997-ben indult, miután a Nature leközölte Jon Lundberg és Eddie Weiztberg Nitric Oxide and Inflammation: The Answer Is Blowing In the Wind című cikkét. Weitzberg 2014-ben azt nyilatkozta, hogy kollégájával mindketten nagyon szeretik Dylant, és amikor a nitrogén-oxidról írtak cikket, eszükbe jutott az énekes-dalszerző egyik legnagyobb slágerének címe, ami tökéletesen passzolt az anyagukhoz. Néhány évvel később egy könyvtáros jelezte, hogy két másik tudóskolléga, Jonas Frisén és Konstantinos Meletis korábban szintén Dylan-utalást használt a nem-neurális sejtek neuronlétrehozó képességéről szóló cikkében, amelynek a címe az volt: Blood on the Tracks: A Simple Twist of Fate? A fogadás hamar megszületett: aki a legtöbb Dylan-idézetet írja bele a cikkeibe mielőtt nyugdíjba megy, egy ebédet nyer a helyi Jöns Jacob étteremben. A fogadás híre gyorsan elterjedt a stockholmi Karolinska Intézetben, ahol a négy tudós dolgozik, és hamarosan egy ötödik versenyző is akadt, méghozzá a szív- és érrendszeri kutatásokkal foglalkozó Kenneth Chien. Chien 1998-ban Tangled Up in Blue: Molecular Cardiology in the Postmolecular Era címmel publikált cikket.

Innentől kezdve felgyorsultak a dolgok. 2009-ben érkezett a Lundberg-Weiztberg-féle The Biological Role of Nitrate and Nitrite:  2010-ben az Eph Receptors Tangled Up in Two, 2011-ben pedig a Dietary Nitrate – A Slow Train Coming.  Bár a tudósok mindannyian nagy rajongói Dylan munkásságának, inkább a tudományos pályafutásukkal szeretnének hírnevet szerezni maguknak.  

Az öt tudós nincs egyedül a rajongásával, egy 2015-ös elemzés szerint, amit az egyik legfontosabb orvosi lapban, a The BMJ-ben publikáltak, 727 potenciális Dylan-utalást találni a Medline orvosi folyóirat-szekciójában. A cikk szerzői végül arra jutottak, hogy 213 minősíthető közülük egyértelműen Dylan-utalásnak. A legkorábbi Dylan-utalás 1970-ből való, a The Journal of Practical Nursing című folyóiratban jelent meg The Times They Are a-Changin’ címmel, ami a leggyakrabban használt Dylan-idézet.

Forrás: Guardian, ScienceMag