Csoóri Sándor életműve koncertszínházként kel életre a Margón

Csoóri Sándor életműve koncertszínházként kel életre a Margón

Csoóri Sándor életműve előtt tiszleg a Párbeszéd, sötétben című koncertszínházi előadás, amelyet Vecsei H. Miklós és csapata álmodott meg a karantén alatt. A Csoóri-szövegekből építkező előadást pénteken este mutatják be a Margó Irodalmi Fesztiválon. Hallgassatok bele a dalokba!

Könyves Magazin | 2021. június 11. |
Margó
Vecsei H. Miklós és csapata József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncertszínházi előadást, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat. Mikor? Június 11. 20:00 Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

A koronavírus-járvány miatt egy évig nem volt munkája az előadói szférának. Ez a nehéz helyzet inspirálta a Csoóri Sándor életműve nyomán születő Párbeszéd, sötétben című lemez, valamint koncertszínházi előadás létrehozását. Vecsei H. Miklós és csapata még márciusban kezdett el adományokat gyűjteni a projekthez. A színész akkor azt írta, a leállás alatti hónapokban volt szerencséje rátalálni Csoóri Sándor életművére: „Azt gondolom, hogy az az erő, az a mágia, személyesség és metsző őszinteség, ami az ő esszéiből, verseiből árad igazi hiánycikk, vagy inkább értékrés az életünkben.”

A lemezből készülő előadást péntek este, a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatják be. Az előadói szféra különböző területeiről érkező alkotók a Csoóri-szövegek karakteréhez egy koncert-színház-vetítettvizuál hármasságra épülő előadást álmodtak meg.

Az előadást játsszák: Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra (Quimby, Subtones), Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz), Frimmel Jakab (Abel Label), Ratkóczi Huba (SeeN)
Látvány: Kiégő Izzók

-

Fotó: Valuska Gábor

Csoóri Sándor öt évvel ezelőtt, 2016-ban halt meg, életének 86. évében. A  85. születésnapjáról szóló tudósításunkban így írtunk róla: „költő, akinek verseit már akkor megismerjük, amikor még az ábécét sem tudjuk rendesen végigmondani, és akinek történelmi közérzetet javító, kisebbségekért aggódó, szabadságot váró lírájára tisztelői szerint manapság is nagy szükség van. A népi-nemzeti ellenzék egyik leghangosabb szószólója, aki részt vett az MDF megalapításában, aki a Magyarok Világszövetségének elnökeként kezdeményezte a Duna Televízió létrehozását, és aki a kétezres évek közepén igaznak tartott barátokat veszített el megmásíthatatlan nemek és igenek miatt." 

A Párbeszéd, sötétben című lemez trailerén négy Csoóri-mű feldolgozását hallgathatjuk meg. (1. Valaki súgja 2. Senkiföldje 3. New York - esszé 4. A pokol könyöklőjén). Olvassátok el a Valaki súgja című verset:

Csoóri Sándor: Valaki súgja

Valaki súgja, menj oda,
szánkón, repülő kövön érj oda,
fölkantározott késen érj oda
s ha nincs út: te légy az út oda,
mert nélküled csak bűn van ott s csoda,
elfajzott pincefényben átmetszett torkú fa,
zabáló, nyári istenek helyén a gyönyör romhalmaza,
sebhely-királyság, csönd, rémisztő hidrogén hava,
sejtrobbanás az agyban, a szív-Hirosima
fölötti űrben cementláng pernyéje, pora,
valaki súgja, menj oda,
szánkón, repülő kövön érj oda.

Hallgassatok bele a lemezbe:  

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margó: sétálni hív Ács Dániel és Finy Petra a Városmajor múltjába

Folytatjuk az őszi Margón bevezetett városi sétáinkat, amelyek célja megmutatni, mennyi sok színe, íze, rétege, olvasata van Budapestnek, ezek hogyan épülnek egymásra, milyen ok-okozati összefüggések alakították régen és formálják még ma is a várost. 

...
Hírek

Bemutatkozik a Margó Irodalmi Fesztivál helyszíne: Városmajori Szabadtéri Színpad

Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Margó Irodalmi Fesztivál június 10-13. között egy új helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon kerül megrendezésre.

...
Hírek

Závada Péter, Vecsei H. Miklós Csoóri-estje, Margó Esztrád [PROGRAMAJÁNLÓ]

A végre melegedő nyári napokkal a programok is sűrűsödnek. Margó, Hamvas Béla, sárkányok vagy épp egy drogos agymenés? Mutatunk pár eseményt, amik közül érdemes válogatni.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan. 

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal