Bob Dylan nyolc év után először új dallal jelentkezett

Murder Most Foul címmel jelent meg Bob Dylan legújabb, 17 perces balladája, amelynek témája Kennedy-gyilkosság. A dal igazi meglepetés a rajongóknak, hiszen az elmúlt nyolc évben nem jelentkezett új művel a Nobel-díjas szerző.

.konyves. | 2020. március 27. |

Fotó: Wikipedia

Dylan Twitter-oldalán osztotta meg az új dalt és a hozzátartozó klipet, azt írta hozzá: „Üdvözlet a rajongóimnak és követőimnek, hálával az elmúlt évek rajongásáért és hűségéért.” A posztban emellett azt is megírta, hogy ez egy eddig kiadatlan dal, amit még régebben vettek fel. A követőit arra kérte, vigyázzanak magukra.

Az új dal – ahogy azt megszokhattuk – tele van kulturális eseményekre és fontos figurákra vonatkozó utalásokkal, főként a 60-as, 70-es évekből. Dlyan utal többek közt a Beatles I Want to Hold Your Hand című számára, Patsy Cline-ra és Woodstockra, csakúgy, mint Stevie Nicksre és az Eaglesre.

Hallgassátok meg az új dalt:

Bob Dylanről ezt írtuk, amikor 2016-ban megnyerte az irodalmi Nobel-díjat :

Dylan a „hatvanas évek első felében nagyobb hatással volt nemzedékére, mint korának bármely politikusa. Dalai mozgósító erejű himnuszok voltak, mert egy korosztály érzéseit, gondolatait sikerült megfogalmaznia bennük" - írta Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János A rock története 1. -50-60-as évek című könyvében. Amikor 1965-ben megkérdezték Dylantől, hogy költőnek vagy dalszerzőnek tartja-e magát, azt nyilatkozta: 

„I think of myself more as a song-and-dance man.”

A vita azóta is dúl, és 2004 óta még intenzívebb, ekkor kezdtek el egyre hangosabban pletykálni arról, hogy irodalmi Nobelt is kaphat. 2005-ben megjelent a Studio A – The Bob Dylan Reader című antológia, amelyben olyan szerzők írtak róla, mint Allen Ginsberg, Joyce Carol Oates és Rick Mood. A brit irodalomtudós, Christopher Rick szerint Dylan szövegei nemcsak hogy versekként kezelhetők, de Dylan egyenesen minden idők legjobb költőinek egyike, Miltonnal, Keats-szel és Tennysonnal áll egy szinten. Dylan Woodie Guthrie mellett Arthur Rimbaud-t és Paul Verlaine-t nevezi meg a legfontosabb hatásoknak, és még művésznévül is egy költő, Dlyan Thomas miatt választotta a Bob Dylant. 

Ő maga így válaszolta meg a mindenkit foglalkoztató kérdést az I Shall Be Free című dalában:

"Yippee! I’m a poet, and I know it
Hope I don’t blow it"

Egyszer a hatvanas évek trubadúrjaként definiálta magát Bob Dylan (zenész, dalszerző, költő), aki 1941-ben Robert Allen Zimmerman néven született Minnesotában. Zenészkarrierje kezdetén nagy hatással voltak rá Woody Guthrie folkénekes dalai. Guthrie nagyon fontos volt neki, zenélni is akkor kezdett, amikor kedvence halálra itt magát. Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are A-Changin' a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. Zenéinek alapját elhagyva megalkotja hatperces slágerét, a "Like a Rolling Stone"-t, amivel 1965-ben radikálisan megváltoztatja a popzenét. Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom. Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, saját versei közül többet is megzenésített.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bob Dylan plagizálta a Nobel-beszédét?

...
Beleolvasó

Bob Dylannek köszönhetően a világlíra is új életekre kelhetett a rock and rollban

...
Hírek

Bob Dylan végre elmondta, mit gondol a Nobel-díjáról

Hírek
...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak