Bob Dylan plagizálta a Nobel-beszédét?

.konyvesblog. | 2017. június 14. |

(Kép forrása)

Kisebb szenzációszámba ment, amikor Bob Dylan a határidő előtt nem sokkal eljuttatta Nobel-beszédét a Svéd Akadémiához. A Slate újságírója, Andrea Pitzer viszont most azt írja, hogy a költő-dalszerző-énekes a beszéde bizonyos részeit a diákok körében népszerű Sparknotes oldal jegyzeteiből vette.

Pitzer azután kezdett el vizsgálódni, hogy Ben Greenman író megjegyezte a blogján, hogy Dylan a beszédében valószínűleg kitalált egy jelenetet a Moby Dickből. Greenman több kiadást is átnézett, hogy megtalálja a szóban forgó idézetet ("Some men who receive injuries are led to God, others are led to bitterness."), Pitzer végül egy ahhoz hasonlót a Sparknotes-on talált ("someone whose trials have led him toward God rather than bitterness").

slate.JPG

Néhány példa a Slate gyűjtéséből, még több idézetért katt IDE!

Az újságíró kutakodni kezdett, és legalább húsz olyan mondatot talált Dylan előadásában, melyek nagyban hasonlítottak a Sparknotes-jegyzetekhez. A lap kereste Dylan, a Nobel-bizottság és a Sparknotes képviselőit is, de egyelőre senki nem reagált a megkeresésre.

Dylant nem először vádolták plagizálással, azt állítva, hogy 2001-es Love and Theft albuma egyes szövegei hasonlóságot mutatnak Junichi Saga Confessions of a Yakuza című könyvének bizonyos passzusaival és Henry Timrod költészetével. 2011-es kiállítását követően szintén azt vetették a szemére, hogy festményei nagyban hasonlítanak Henri Cartier-Bresson és Léon Busy jól ismert fotóira.

Forrás: Rolling Stone