Betiltott Könyvek Hete: mindent betiltottak már szinte, ami jó

.konyvesblog. | 2012. október 01. |

Immáron harmincadik alkalommal rendezik meg az Egyesült Államokban a Betiltott Könyvek Hetét, amely idén szeptember 30-tól október 6-ig tart. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az információhoz való szabad és nyílt hozzáférésre, és „az olvasás szabadságát ünnepelje”.

Az amerikai könyvtárszövetség (ALA) honlapja készített egy toplistát a huszadik században betiltott könyvekről. Ez hemzseg a ma már klasszikusnak tekintett művektől, így a felsorolásban megtalálható A nagy Gatsby F. Scott Fitzgeraldtól éppúgy, mint az 1984 és az Állatfarm George Orwelltől, Hemingway és Vonnegut több regénye, Tolkientől A Gyűrűk ura vagy A 22-es csapdája Joseph Hellertől.

A tilalom indoklása általában mindig ugyanarra vezethető vissza. A döntéshozók ugyanis rendszerint a szexuális tartalom, a vulgáris nyelvezet, vagy a „túlzott erőszak” ábrázolása miatt döntöttek úgy, hogy az adott iskolában vagy könyvtárban nem lesz elérhető valamely könyv.

John Steinbeck Egerek és emberek című regényét például több helyen is azért tették feketelistára, mert abban az író többször is „hiába vette szájára Isten nevét”, Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művét pedig pornográfnak bélyegezték, amely tele van „bizarr erőszakról és kínzásról” szóló leírásokkal.

Persze a közelmúltban publikált könyvek sem úszták meg, hiszen különböző okok miatt néhány helyen betiltották az Alkonyat- és a Harry Potter-sorozatot, és a bestseller-listákat az utóbbi hetekben-hónapokban uraló könyvek közül is többet, például Az éhezők viadalát vagy A szürke ötven árnyalatát is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.