Bekeményít a Nobel-bizottság, rosszul járnak a szivárogtatók

Bekeményít a Nobel-bizottság, rosszul járnak a szivárogtatók

.konyvesblog. | 2015. február 20. |

(Kép forrása)

Kieshet az irodalmi Nobel-díjra jelöltek közül az az író, akinek a jelölője nyilvánosságra hozza a nevét – figyelmeztetett csütörtökön a svéd zsűri elnöke, Peter Englund, aki elmondta, hogy a 2015-ös díjra 198 írót jelöltek.

"Vannak olyan jelölésre jogosult személyek, akik szívesen kikürtölik, kire esett a választásuk" – írta blogjában a Svéd Akadémia örökös titkára. "Márpedig ez ellentétes a szabályokkal. Lehetőségünk van törölni az adott jelölést és nem lehetetlen, hogy ez megtörténik a most vagy a jövőben jelölt személyekkel" – tette hozzá Peter Englund.

Englund közölte, hogy az októberben odaítélendő 2015. évi díjra 198 író jelölését fogadták el, közöttük 36-ot most első ízben jelöltek a rangos kitüntetésre. Hatvanegy jelölést viszont elutasítottak. A zsűri elnöke szerint nyilvánvaló üzleti érdekek fűződhetnek az elfogadott jelöltek nevének közzétételéhez. "Időnként elfog a kétség, hogy valóban csak annyi-e a cél, hogy örökre hozzáragasszák az író nevéhez a Nobel-díjra jelölt jelzőt?" – mondta. Mint minden évben, a zsűri idén is áprilisban készül összeállítani egy 20-25 nevet tartalmazó listát, amelyet májusban öt névre csökkent.

Kapcsolódó cikk:

Korunk Proustja nyerte a Nobelt

A 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia Patrick Modiano francia írónak ítélte oda. A testület indoklása szerint a 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Irodalmi Nobel-díjra a korábbi évek díjazottjai, a Svéd Akadémia tagjai, valamint más országok akadémikusai, a világ irodalom és nyelvészet szakos egyetemi tanárai, valamint az országukban referenciának számító írószövetségek elnökei nyújthatnak be jelölést.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.