Banánnal és táskával is lehet provokolálni

.konyvesblog. | 2017. május 15. |

Az amerikai humorista, Scott Rogowsky 2016-ban felszállt a metróra, és provokatívnak szánt, ám teljesen fiktív könyveket kezdett olvasni. Akad  olyan, ami otthoni, irodai és utazás közbeni péniszhosszabbítási tippeket tartalmazott, de George Bush saját OJ-könyve (hogyan bonyolította volna le 9/11-et), és a Mein Kampf gyerekváltozata is szerepelt köztük. (A videó második részét ITT találjátok.)

A rázós könyvek a metrón témája a Lithub szerkesztőit is foglalkoztatja, ezért összegyűjtöttek 30 nagyon merész, vagy annak szánt borítót. Kiegészítettük a gyűjtésüket néhány magyar darabbal, és feltesszük a kérdést:  melyik volt a legrázósabb borító, amivel megbotránkoztattátok a metrón veletek szemben ülőt? (Mi legutóbb Shumona Sinha Üssük agyon a szegényeket! című regényét olvasva találkoztunk néhány felhúzott szemöldökkel és értetlen pillantással a négyeshatoson. Cikkünk a könyvről ITT olvasható.)

Variációk egy témára - ha nő

Beszéljen inkább helyettünk az irodalom: 

A zsenialitás egyszerű es, magátúl értődő, akár a far, melly, ajak, szömérömtest. Szőr, izom, ín, csont, ez az ékesség. Pina és fasz, ez az ékesség. Csupa nem kedves ezt leírnom, ollyanná tesz, mint hogy hivalkodnék. – Kopasz mentség.
 

Variációk egy témára - ha férfi

A Lady Chatterley szeretőjének borítójáról vajon hány embernek jut eszébe a forró szex, és hánynak a nemi erőszak? 

 Ha szex

Néha nem is kell túlgondolni, elég, ha felcsapunk egy könyvet, aminek a címe erősen kétértelmű. Chris Kraus fikciós memoárja magyarul egyelőre nem olvasható, de ma lesz a premierje a belőle készült sorozat pilotjának, úgyhogy nem lennénk meglepve, ha hamarosan felbukkanna valahol a filmes borító. Azon pedig, hogy Henry Miller borítóin nagyjából mindig feltűnik egy-egy meztelen testrész, vagy üzekedő pár, már meg sem lepődik a (nem is annyira) gyanútlan olvasó. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.