Sorozat készül Sally Rooney debütáló regényéből

12 részes sorozatot készít Sally Rooney első könyvéből, a Baráti beszélgetésekből a BBC. Az ír származású szerző 2017-es nagy sikerű debütáló regénye magyarul a napokban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában. Korábban számos díjat bezsebelt és az eladási listákon is elég jó szerepelt, többek közt a Sunday Times, a Telegraph és az Observer is az év legjobb könyvei közé választotta.

Forgách Kinga | 2020. február 27. |

Baráti beszélgetések

Sally Rooney-nak nem ez az első regénye, amelyből adaptáció készül. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Normális emberekből is (kritikánk ITT) minisorozatot forgattak, amelyet idén tavasszal mutatnak be a BBC Three-n és a Hulun, az Oscar-jelölt Lenny Abrahamson és a díjnyertes Hettie McDonald rendezésében. (A forgatásról készült első képeket ITT, az előzetest pedig ITT lehet megnézni.)

Sally Rooney
Baráti beszélgetések
Fordította: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2020, 301 oldal

A Baráti beszélgetések hangulatában, témafelvetésében sok mindenben hasonlít a Normális emberekhez. Egy 21 éves egyetemista lányról, Francesről szól, aki egy irodalmi ügynökségnél gyakornokoskodik, szabadidejében pedig a legjobb barátjával, Bobbival spoken word-esteken lép fel. Egy ilyen esten ismerkednek össze a fotósként és íróként dolgozó Melissával, aki felajánlja, hogy ír róluk egy portrécikket és ennek apropóján meg is hívja őket vendégségbe. A nő házában tartott vacsorán aztán kiderül, hogy van egy irigylésre méltóan jóképű és szexi férje is, Nick, aki ráadásul színészként dolgozik. Frances és Nick első látásra vonzódni kezdenek egymáshoz, majd Melissa és Bobbi háta mögött titkos szerelmi viszonyba kezdenek, ami persze jó sok titkolózáshoz és bonyodalomhoz vezet. A könyv olyan, mint egy jól felépített sakkjátszma: minden egyes szereplő lépése változtat az összes szereplő viszonyának dinamikáján. Így egy olyan folyamatosan hullámzó szerelmi négyszög jön létre, amelyet a közeledés-távolodás váltakozása határoz meg. Közben pedig Frances szemszögén keresztül kirajzolódnak az y-generáció problémái, félelmei is.

A regény adaptációjának gyártása egyelőre még nem kezdődött el, így nincs hír arról, kik fogják játszani Francest, Bobbit, Nicket és Melissát. Sally Rooney viszont saját bevallása szerint nagyon izgatottan várja, hogy újra együtt dolgozhasson Lenny Abrahamsonnal a produkción és lássa, hogyan önt formát az alkotási folyamat. A hír bejelentésekor azt nyilatkozta, biztos benne, hogy meg fogják találni a módját annak, hogy frissen és érdekesen mutassák be a regényben lévő dinamikákat.

Forrás: Popsugar

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.