Amerikai nyertese van a Nemzetközi Man Booker-díjnak

.konyvesblog. | 2013. május 23. |

Az amerikai Lydia Davis nyerte el az ötödik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat. A győztes nevét szerda este ünnepélyes külsőségek közepette jelentették be a londoni Victoria and Albert Museumban.

Davis 1947-ben született a Massachusetts állambeli Northamptonban, jelenleg kreatív írást oktat. A hetvenes években négy éven keresztül Paul Auster felesége volt. Davis főként rövid, tömör elbeszéléseiről, novelláiról ismert, melyek közül több alig hosszabb egy-két oldalnál – sőt, van, amelyik egy-két mondatnál.

Műveit a díjat odaítélő zsűri indoklása szerint is nehéz kategorizálni, sokan valahová a költészet és a filozófia közé sorolják, ha a munkásságát kell jellemezniük. Davis egyébként fordít is, főként francia irodalmi és filozófiai műveket (például Proustot és Flaubert-t). Írásai magyarul eddig még nem jelentek meg.

A Nemzetközi Man Booker-díjat kétévente adományozzák (eddig az albán Ismail Kadare, a nigériai Chinua Achebe, a kanadai Alice Munro és az amerikai Philip Roth nyerte el, utóbbiról bővebben itt írtunk). Az elismerés 60 ezer font jutalommal jár, a győztes emellett kiválaszthatja, hogy művei fordítói közül ki kapja meg a különdíjat. A kiválasztott fordító munkásságát így 15 ezer fonttal jutalmazzák.

A Nemzetközi Man Booker-díjra bármilyen nemzetiségű, ma élő írót jelölhetnek, akinek a művei elérhetők angol nyelven. Idén a jelöltek között két amerikai szerepelt (a nyertes Lydia Davis mellett Marilynne Robinson), emellett a nomináltak listáján helyet kapott az indiai U. R. Ananthamurthy, az izraeli Aharon Appelfeld, a pakisztáni Intizar Huszain, a kínai Jan Lian-ke, a francia Marie NDiaye, a kanadai Josip Novakovich, az orosz Vlagyimir Szorokin és a svájci Peter Stamm.

A kétévente odaítélt Nemzetközi Man Booker-díjjjal ellentétben a Man Booker-díjat évente osztják ki, ráadásul utóbbira csak olyan könyvek pályázhatnak, melyek szerzője Nagy-Britannia, Írország vagy a Brit Nemzetközösség állampolgára. Ahogy arról mi is beszámoltunk, tavaly a Holtaknak menete című regényével Hilary Mantel vihette haza a rangost elismerést, ezzel pedig egy csapásra Booker-történelmet is írt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.