Afrikai Gyűrűk Urát ír Marlon James

.konyvesblog. | 2017. január 12. |

(Kép forrása)

A Brief History of Seven Killings (szerepelt nálunk a 3 kívánságban) 2015-ben Man Booker-díjat hozott Marlon Jamesnek, a jamaicai származású író viszont most egy fantasy-trilógiára készül, melynek első kötete (Black Leopard, Red Wolf) 2018 őszén fog megjelenni angolul. A kötetről korábban már írtunk mi is, a Vulture akkor a Trónok harcához hasonlította a sztorit, a Guardian most viszont A Gyűrűk Ura-analógiát dobta be.

A lap tudni véli, hogy a Dark Star-sorozatot az afrikai legendák gazdag öröksége inspirálta, és James hasonló módon próbál majd építeni erre az örökségre, ahogy J.R.R. Tolkien tette A Gyűrűk Ura esetében, mely erősen merített a kelta és északi mitológiából. A sztori szerint egy rabszolgakereskedő azzal bíz meg egy csapat zsoldost, hogy keressenek meg egy fiút, akit valószínűleg elraboltak. Kilenc évig tart, mire a nyomára bukkannak, a fiú viszont addigra már halott, a legfőbb kérdés pedig éppen az, hogy mi vezetett idáig. A trilógia minden egyes kötete egy-egy tanúvallomás formáját ölti, a második viszont ellentmond majd az elsőnek, az igazság pedig csak a harmadik kötetből derül ki.

A cselekmény időben valamikor a Római Birodalom bukása után, helyileg pedig ősi afrikai királyságokban játszódik. James - Tolkienhez hasonlóan - egyelőre még nem állt neki annak, hogy külön nyelvet alkosson, ám a tervei között szerepel ez is, ennek érdekében pedig szorgalmasan tanulmányozza az afrikai nyelveket. Közben elkezdte rajzolni a szövegeket kísérő térképeket, a célja pedig az, hogy trilógiájával egy komplett világot építsen fel.

Forrás: Guardian