A Cameron Post rossz nevelése szerzője is ott lesz az őszi Margón!

.konyvesblog. | 2019. augusztus 09. |

cameron_post1_1.jpg

Kép forrása

A nyár folyamán már kiderült, hogy André Aciman és Kim Leine is Magyarországra jön ősszel, mindketten a Margó Irodalmi Fesztiválon fogják bemutatni legújabb könyvüket. Aciman a Szólíts a neveden folytatását, a Megtalállakot, Leine pedig A szellemidéző és a tiszteletes című regényét. A napokban a szervezők újabb jó hírt tettek közzé: a fesztiválra eljön Emily M. Danforth is, a Cameron Post rossz nevelése szerzője!

A Cameron Post rossz nevelésével az év elején több cikkben is foglalkoztunk, hiszen ez a könyv is része volt annak az olvasáscsatának, amelyet a köztévé Ez itt a kérdés...  című műsorának január 16-i adása váltott ki, amelyben a homoszexualitás gyógyítása volt a téma. A heves vitát generáló beszélgetés után az Athenaeum Kiadó ugyanis ezt a könyvet küldte el a műsor szereplőinek, Szőnyi Szilárd újságírónak, Hodász András katolikus papnak és Trombitás Kristóf műsorvezetőnek, hogy a történet által képet kapjanak arról, mit is jelenthet egy fiatal számára egy olyan átnevelő iskola, ahol betegségnek vagy bűnnek tartják a homoszexualitást.

Emily M. Danforth sikerkönyvének főhőse Cameron Post, akinek a szülei meghalnak, így soha nem derülhet ki számukra, hogy egy lánnyal csókolózott. A lány mélyen vallásos nagynénjéhez kerül a Montana állambeli kisvárosba, Miles Citybe, ahol egy nap találkozik Coley Taylorral, aki az iskola jócsávójának a csaja. Összebarátkoznak, úgy néz ki, hogy a barátságnál több is kialakulhat köztük, de a nagynéni résen van, és elküldi Cameront az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába.

A regényről tavasszal két írás is megjelent a Könyvesblogon. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértőt ez fogta meg a könyvben:

„Ez a könyv egy olyan életet mesél el, ami tele van mindennel, amitől 1989-ben „Amerika-külsőn”, egy kamasz lánynak szép és izgalmas, meg persze nehéz és kegyetlen lehet a sorsa. Nagyon egyszerű lenne azt mondani, hogy egy leszbikus lányról szól az egész. Vagy azt, hogy arról, milyen kegyetlenségekre képes valaki a vallás nevében. Vagy azt, hogy a szülők elvesztése mekkora trauma, és hogy milyen nehéz jól elgyászolni ezt egy gyereknek, ha a felnőttek nem segítenek neki. De egyik sem lenne igaz. Mert persze ezekről mind szól Cameron Post története, de igazából ennél sokkal többről. Arról, hogy az életben először szerelmesnek lenni a legszebb és legkiszolgáltatottabb érzés a világon. Hogy rájönni arra, hogy nem vagyunk olyanok, mint a többiek, és el kell rejtenünk a valódi arcunkat, mennyire nehéz, félelmetes és fájdalmas. Hogy emberi kapcsolatok nélkül semmik vagyunk. Hogy minden veszteségnek a végére lehet érni, és minden szomorúságot magunk mögött lehet hagyni.”

Ritter Andrea pszichológus pedig így írt a történetben bemutatott „terápiás” módszerekről:

„A módszer tehát pszichologizálás vallási keretben. A jéghegy-modell keretében a nevelők isteni alapon feszegetik a vélt okokat, a kisgyermekkori traumákat, hogy kiderítsék: azok hogyan vezettek az azonos neműek iránti vonzódáshoz, ami – eszerint – Istentől kapott erőfeszítéssel legyőzhető. Ha a terápia vallásos részétől elvonatkoztatunk, a modell hasonlít a pszichológia azóta meghaladott melegségmagyarázó, traumaközpontú megközelítéséhez, amely szerint minden ilyen érzet egy elszenvedett trauma következménye. A „másság” egyben tehát kóros eset is, aminek megregulázására való a történet szerint az Isteni Ígéret Keresztény iskola. Nem árt tudni, hogy az USA-ban 2018-ban mindenhol betiltották a reparatív, vagyis helyreállító terápiás módszert.”

A 2012-es regényből film is készült Chloë Grace Moretz főszereplésével, ami elhozta Sundance-ből a zsűri nagydíját.