Aciman az őszi Margón mutatja be új regényét

Aciman az őszi Margón mutatja be új regényét

.konyvesblog. | 2019. július 16. |

aciman3.JPG

Megtalállak címmel folytatódik André Aciman Szólíts a neveden! című népszerű regénye, melyet a szerző ősszel személyesen mutat be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A Margó Olvasókör első könyve, amúgy pont a Szólíts a neveden! című kötet.

Kevés olyan regény van, ami annyira pontosan ragadja meg a mindent elsöprő vágyakozás és a viszonzatlanságtól való félelem elemi összetartozását, mint André Aciman könyve" - írtuk annak idején a Szólíts a neveden! című regényről. A szerző tavaly jelentette be, hogy készül a folytatás, amely várhatóan október 10-én jelenik meg magyarul, a szerző pedig az október 10-13. között megrendezendő őszi Margón mutatja be a kötetet a Várkert Bazárban.

André Aciman: Megtalállak

Athenaeum Kiadó, 2019, 300 oldal, 3999 HUF

 

A Szólíts a neveden! igazi bestsellernek számít, mintegy háromnegyedmillió példányt adtak el belőle, és 2017-ben bemutatták a később Oscar-díjjal is jutalmazott filmváltozatot, amelyben Timothée Chalamet játszotta a kamasz Eliót, Armie Hammer pedig Olivert, a fiatal doktoranduszt, akivel egymásba szeretnek. Korábbi interjúnkban Aciman ezt mondta a filmről:

Imádom, pedig nagyon-nagyon sokszor láttam, mert rendkívül sok olyan eseményre hívnak meg, ahol a beszélgetés előtt levetítik. Rengeteget tanultam belőle. A film befejezését is zseniálisnak érzem, pedig elég más, mint a könyvem vége. Ugyanakkor sikerült ugyanazt az érzelmi állapotot megragadni, amit a regényben is próbáltam. Szerintem egy film akkor igazán jó, ha nem a történetet próbálja adaptálni, hanem a könyv lelkét másolja le. 

A Megtalállak című folytatásban először Samuellel, Elio édesapjával találkozunk: épp látogatóba utazik Firenzéből Rómába a fiához, aki időközben sikeres zongoraművész lett. Véletlenszerű találkozása a vonaton egy fiatal nővel fenekestül felforgatja az idős Sami terveit, örökre megváltoztatva életének hátralévő részét. Nem sokkal ezután Elio Párizsba költözik, ahol ő maga is találkozik valakivel, Oliver pedig, aki időközben családos ember és főiskolai tanár lett Amerikában, hirtelen azon kapja magát, hogy szeretne visszalátogatni Európába.

André Aciman: A vágy mindig, minden körülmények között küzdelem

Egy adaptáció akkor igazán jó, ha a könyv lelkét tükrözi - vallja André Aciman, aki szerint a Szólíts a neveden esetében ez igazán jól sikerült. Luca Guadagnino filmjével, amely a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában nyert Oscar-díjat, rendkívül elégedett, még azt sem bánja, hogy átírták a története végét.

Aciman egyiptomi születésű olasz-amerikai regényíró, esszéista és a 17. századi irodalom kutatója. Diplomáját angolból és összehasonlító irodalomtudományból szerezte, tanított például a Princeton és a Bard egyetemeken. Jelenleg a Graduate Center of the City University of New York professzora, kiemelt területei az irodalomtörténet és a francia irodalom, Marcel Proust munkássága. Írásai számos folyóiratban megjelentek, esszéit többször beválogatták a műfaj amerikai legjobbjai közé.

A Margó Olvasókörről ITT tudhattok meg többet.