A Biblia lenyomta az 50 árnyalatot a norvég eladási listákon

.konyvesblog. | 2013. június 12. |

Norvégiában az emberek nagyjából 1 százaléka jár rendszeresen templomba, 72 százalékuk pedig ateistának tartja magát. Ezért is keltett nagy feltűnést, miután a Biblia új norvég nyelvű fordítása, amely az eddigi 1978-as kiadást váltotta fel, rögtön az eladási listák élére került, maga mögé utasítva az északi országban is népszerű erotikus bestsellert, A szürke ötven árnyalatát.

Az új kiadásból 160 ezer példányt értékesítettek, ezzel pedig a Biblia lett a tavalyi év legkapósabb könyve Norvégiában. Az új fordítással az volt a cél, hogy a szöveget gördülékenyebbé, olvashatóbbá, és ezáltal befogadhatóbbá tegyék a hívek számára.

Szakértők szerint Norvégiában a vallás a legszemélyesebb ügyek közé tartozik, így a templomba járók alacsony száma nem feltétlenül jelzi az emberek vallásosságát. Emellett csak az elmúlt hat évben közel 260 ezer bevándorló érkezett az országba, akiknek nagyjából 60 százaléka keresztény, a többiek muzulmánok, buddhisták vagy hinduk. Ez a fajta sokszínűség pedig azzal is jár – vélik szakértők –, hogy a norvégok nagyobb érdeklődéssel fordulnak a saját hitük felé.

A sikerben ugyanakkor szerepet játszhatott az is, hogy az egyház komoly marketingbe kezdett, és akárcsak a hagyományos kiadók más sikerkönyvek esetében, a norvég Biblia Társaság is előzetesen részleteket hozott nyilvánosságra, a kötetet pedig különböző borítókkal hozta forgalomba – az Amazonon mi például egy rózsaszín-csatos változatra bukkantunk.

Forrás: The Independent, CBS

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.