5+1 irodalmi hős, aki a valóságban is létezett

.konyvesblog. | 2018. augusztus 06. |

sherlock.gif

Sokszor nem lehet kinyomozni, hogy az írók honnan merítik az ötleteiket, vagy hogy kik ihletik a könyveik szereplőit. Persze azt senki sem titkolja, hogy a személyes tapasztalatok, a képzelet, illetve komoly kutatások is állhatnak a jó történetek és az életszerű karakterábrázolások mögött. Vannak viszont olyan irodalmi hősök, akiket bizonyíthatóan hús-vér emberek ihlettek, ezeket a figurákat válogattuk össze a Signature cikke nyomán, kiegészítve egy meglepő magyar példával is. 

1. Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle detektívtörténeteinek főhőse, Sherlock Holmes kétségtelenül a világirodalom egyik leghíresebb és legbriliánsabb nyomozója, aki leginkább magas intelligenciájáról és logikájáról ismert. Sikere már több mint száz éve töretlen, amit jól mutat az is, hogy mennyi film készült a Sherlock-könyvekből. A rendkívüli megfigyelő képességgel rendelkező detektívet Conan Doyle állítólag Dr. Joseph Bellről mintázta, akivel 1877-ben találkozott az edinburgh-i orvosi egyetemen. A férfi az egyik professzora volt, és annyira lenyűgözte, hogy úgy döntött, róla fogja mintázni karakterét.  

sherlock_holmes_book.jpg

Kép forrása: Wikipédia

2. Nathan Zuckerman

Philph Roth híres volt arról, hogy könyveiben saját alteregóit tette meg főszereplőnek. Ilyen volt Nathan Zuckerman is, aki több regényében is feltűnt a hetvenes évek közepétől, majd visszatért a 2007-es Szellem el című könyvben is. Zuckerman magányos figura, akinek sorsa számos párhuzamot mutat Roth életével. Történetén keresztül a nemrég elhunyt író ábrázolni tudta az irodalom és az élet közötti feszültséget, az írói sikereket, és az alkotás folyamatát is. 

3. Dill Harris 

Harper Lee-vel kapcsolatban köztudott volt, hogy gyerekkori barátja és bizalmasa volt az amerikai író-forgatókönyvírónak, Truman Capote-nak. Még a férfi Hidegvérrel című sikerregényének kutatásaiban is segédkezett, bár Capote nem tüntette fel a nevét a könyvben, állítólag azért, mert féltékeny volt a Pulitzer-díjára. Cserébe viszont Dill Harrist, a Ne bántsátok a feketerigót! főhősét Lee Capote-ról mintázta meg.

dill-main.jpg

Kép forrása: Wikipédia 

4. Alice

Az Alice Csodaországban egy különleges szürreális mese, amit  a világon mindenki ismer, de azt kevesen tudják, hogy Lewis Carroll egy valódi lányról, Alice Liddellről mintázta főhősét. Carroll (akinek az igazi neve Charles Lutwidge Dodgson volt), közel állt Liddell családjához, a különös csodavilág alapötlete pedig egy csónakázás során született meg. A kislány ugyanis azt kérte az írótól, hogy meséljen neki egy olyan történetet, amiben jó sok a képtelenség.  

alice-in-wonderland-276452_640.png

Kép forrása:Pixabay

5. Dean Moriarty

Nem titok, hogy Jack Kerouac Az úton című kultikus regényének főszereplőjét Neal Cassady-ről mintázta, aki a beat generáció egyik ikonja volt (Egyébként Allen Ginsberg költeményeiben is feltűnik.). Hogy Dean Moriarty alakját ő ihlette, onnan tudható, hogy a regény egyik korai változatában még Neal Cassady néven szerepel a főhős. A legenda szerint egyébként Az úton alapötletét egy tizenhatezer karakteres,amfetamin hatása alatt írt levél adta, amit maga Cassady küldött az írónak 1950-benKerouac nem sokkal a halála előtt azt mondta, hogy a levél, ha nem veszett volna el, ikonikus irodalmi figurává avatta volna Cassadyt.

+1 Picur

Csukás Istvánnak a mai napig az egyik legsikeresebb története a Pom Pom, aminek főszereplője egy kislány, aki nem szeret iskolába menni. Kevesen tudják, de a mese főhőse eredetileg a Bogyó nevet kapta volna, végül az illusztrátor, Sajdik Ferenc keresztlánya után nevezték el mégis Picurnak.

picur.jpg

Kép forrása: Wikipédia

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.